Tardigradele au un secret dezvăluit abia acum: ce se întâmplă cu ouăle acestor creaturi

Tardigradele au un secret dezvăluit abia acum: ce se întâmplă cu ouăle acestor creaturi

Specia tardigradelor, cunoscută și sub numele de urși de apă, sunt animale microscopice cu opt picioare cunoscute pentru natura lor indestructibilă. Și tardigradele ar putea supraviețui și după ce noi, dar și planeta și Soarele, vom dispărea.

Tardigradele sunt atât de rezistente, încât își utilizează capacitățile criptobiotice pentru a se “usca”. În acest fel, sunt capabile să supraviețuiască la temperaturi extreme, presiune și radiații. Cel mai interesant este că revin la viață când sunt rehidratate.

Până în prezent, peste 60 de specii de tardigrade au fost descoperite doar în Antarctica. Recent, s-a descoperit o specie nouă care depune ouă pline de mici țepi, care, în mod ciudat, pot varia în ceea ce privește numărul, forma și dimensiunea.

Oamenii de știință de pe Insula King George din largul coastei Antarcticii, au catalogat noile specii de tardigrade prin secvențierea ADN-ului și prin măsurarea și descrierea caracteristicilor sale, inclusiv a ouălor.

Noua specie de tardigrade: Dactylobiotus ovimutans

Pentru a afla cum își pot schimba ouăle, cercetătorii au crescut tardigrade în laborator, într-un mediu în care controlau temperatura, lumina și hrana. Deși mai există și alte specii de tardigrade care fac ouă cu forme diferite, acest lucru a fost corelat cu schimbările sezoniere și de variațiile de mediu.

Oamenii de știință se așteptau ca reproducerea în laborator a claselor de tardigrade să determine D. ovimutans să depună ouă cu forme similare. Însă, contrar așteptărilor, cercetătorii au descoperit că tardigradele făceau ouă care continuau să își schimbe forma chiar și în laborator.

Negăsind o explicație clară, oamenii de știință și-au îndreptat atenția asupra unui fenomen asemănător: epigenetica. Cu toate acestea, întrebarea rămâne în ceea ce privește motivul pentru care D. ovimutans folosesc resurse importante pentru a-și schimba aspectul ouălor.

Referitor la tardigrade, misterele rămân prezente încă din multe puncte de vedere. Este încă o curiozitate modul în care această specie rezistă în condiții extrem de aspre, iar acum în rândul misterelor s-a alăturat și această descoperire ciudată a ouălor care își schimbă forma.

Citește și:
Etichete: