? Românii care au creat aplicațiile din care iei informații sigure | SVRSM E05

? Românii care au creat aplicațiile din care iei informații sigure | SVRSM E05

Aproape de mijlocul lunii martie, o echipă de români și-au anunțat planul de-a crea aplicațiile din care să iei informații oficiale. Au propus șase platforme esențiale. O parte dintre ele sunt lansate deja. Pentru noul episod din podcast am vrut să aflăm direct de la Code4Romania ce înseamnă acest demers și cum e fluxul în aceste zile atât de tensionate

Cel de-al cincilea episod al podcastului Soarele va răsări și mâine ți-o aduce în căști pe Olivia cu povești și detalii direct din sufletul Code4Romania. Aceasta e o comunitate în care membrii dezvoltă soluții IT ca să rezolve probleme ale societății. Problema majoră de-acum o știm cu toții.

Din 11 martie, ei au creat un Task Force cu o singură misiune: găsirea unor soluții tehnologice rapide pentru actuala situație de criză.

Prima platformă lansată a fost stirioficiale.ro. Între timp, au venit cetrebuiesafac.ro și datelazi.ro. Olivia Vereha — Code4Romania ne-a explicat cum e fluxul zilnic, cum rezistă infrastructura, dar și cum au ajuns să colaboreze cu instituțiile statului ca să livreze produse digitale utile tuturor.

Ne poți asculta în videoul de mai jos sau pe platforme dedicate de podcasting. Dacă ai întrebări sau propuneri de oameni care fac lucruri frumoase în perioada asta, nu ezita să ne scrii.

Ce aplicații sunt în lucru acum

Stăm acasă

Atunci când ești izolat la domiciliu sub supravegherea autorităților există o presiune uriașă pe numerele de urgență, dar și pe colectarea în timp real a datelor de la o populație foarte mare. Prin centralizarea și monitorizarea stării persoanelor aflate în izolare la domiciliu cu chestionare standard, completate zilnic direct în aplicația web, se va ridica o povară de pe numerele de urgență și se va putea colecta ușor date de la populații mari în timp real.

Diaspora Hub

Peste soluția Stăm Acasă se adaugă un filtru suplimentar destinat cetățenilor români aflați în străinătate. Aplicația va aduna datele necesare în timp real și va face legătura cu cel mai apropiat consulat pentru monitorizare și oferire de asistență în caz de nevoie.

RO Help

Platforma de strângere de ajutoare e un alt concept care a reieșit din cercetarea din Civic Labs pe subiectul pregătirii în situații de urgență. Bazat pe un proiect similar dezvoltat pentru Departamentul de Situații de Urgență, platforma, va fi o soluție digitală care listează ONG-uri verificate și validate ce pot interveni în eventualitatea unui dezastru major pentru a colecta și distribui resurse în teritoriu.

Citește și: