Sute de români, blocați în trafic: dezastrul de la granița dintre Marea Britanie și Franța

Sute de români, blocați în trafic: dezastrul de la granița dintre Marea Britanie și Franța

La scurt timp după anunțarea restricțiilor de circulație, românii din Marea Britanie s-au grăbit să iasă din țară. Din păcate, efortul lor a fost inutil și au rămas undeva între Regatul Unit și Franța.

Câteva sute de români și-ar putea petrece perioada sărbătorilor de Crăciun în trafic. Toate țările din Europa refuză să mai primească oameni din Regatul Unit, dar cei care au plecat la drum în speranța evitării restricțiilor de circulație nu este mic deloc. Având în vedere numărul mare de români care lucrează în zonă, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că cei mai afectați de dezastru sunt conaționalii noștri.

Sute de români – turişti din cel puţin 5 autocare şi şoferi de TIR – sunt blocaţi în trafic între Marea Britanie şi Franţa, la traversarea Canalului Mânecii, în urma interdicţiilor de circulaţie impuse de autorităţile din Franţa, se menţionează într-un comunicat remis luni de asociaţia civică „Voluntari în Europa”.

Ca referință, Asociaţia „Voluntari în Europa” este o organizaţie formată din peste 53.500 de români din diaspora şi din ţară, dedicată tuturor românilor din Europa care au nevoie de sprijin în situaţii speciale. Asociaţia organizează în mod constant acţiuni sociale şi de sănătate şi activităţi de democraţie participativă, precum asistenţă acordată în înţelegerea procesului de vot în străinătate şi transport efectiv spre secţiile de vot din diaspora pentru românii cu drept de vot aflaţi în străinătate.

„Sute de români, şoferi de TIR, dar şi turişti sunt blocaţi în trafic, la traversarea Canalului Mânecii, dinspre Marea Britanie spre Europa. Cauza: măsurile luate de autorităţile din Franţa pentru a împiedica răspândirea noii tulpine agresive Covid19”, se precizează în comunicatul organizaţiei de voluntari.

Situația este una atât de dificilă, încât membrii asociației s-au mobilizat pentru a putea ajuta cu apă, alimente sau orice fel de ajutor, „atât şoferii de TIR, cât şi călătorii a cel puţin 5 autocare de români care se întorc acasă de sărbători”, se mai arată în comunicat.

„Asociaţia „Voluntari în Europa” face apel către Ministerul Afacerilor Externe, Ministrul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii să ia în considerare resurse speciale pentru asistenţă consulară la frontieră şi intervenţie în cazul în care unii dintre şoferi sau pasagerii autocarelor ar urma să intre în carantină sau în izolare. Pe toată perioada de criză declanşată în Marea Britanie, echipa „Voluntari în Europa” în Europa rămâne în legătură cu persoanele în nevoie prin intermediul canalelor cunoscute de comunicare şi îşi exprimă disponibilitatea de a păstra legătura şi cu Guvernul României, pentru a diminua la maximum eventuale situaţii neplăcute sau de risc, în care s-ar putea afla românii în tranzit”, se menţionează în comunicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: