25 mai 2020 | 15:05

Submarinele cu dotări impresionante din Marina suedeză care nu vor ajunge niciodată în flota României

ACTUALITATE
Submarinele cu dotări impresionante din Marina suedeză care nu vor ajunge niciodată în flota României

Forțele Navale ale Suediei au submarine cu dotări impresionante. În comparație, flota României are un singur submarin, care nu mai funcționează de 20 de ani.

Submarinele fac parte (sau ar trebui, cel puțin, să facă parte) din flota Forțelor Navale a fiecărui stat. Se ocuă atât cu monitorizarea pe mare (atât la suprafață, cât și sub nivelul mării), cât și cu cea aeriană și terestră.

În caz de război, submarinele sunt cruciale în controlarea mărilor. Acestea detectează și distrug submarinele ostile și navele de suprafață, blochează porturile străine și restricționează transportul oceanic. Pot feri protecție subacvatică pentru navele de suprafață și sunt capabile să detecteze și să depună mine mai eficient decât orice altă navă. Submarinele oferă, de asemenea, un mijloc de debarcare a forțelor speciale în regiunile ostile și, dacă sunt dotate cu arme adecvate, pot atinge ținte terestre. Torpilele pot face, de exemplu, înconjurul unei insule, pentru a o lovi de pe partea opusă.

Unul dintre cele mai bune exemple de submarine extrem de performante sunt cele care fac parte din Marina Suediei și sunt cunoscute sub numele de Gotland Class Submarine. Acestea sunt recunoscute pentru discreția de care pot da dovadă. Acest lucru se datorează, în mare măsură, Air-Independent Power (AIP), care le permite să rămână scufundate mult mai mult timp.

Ce pot face sumbarinele suedeze

Totuși, cea mai impresionantă dotare este și cea care le face pe acestea unice. Submarinele suedeze au la dispoziție o armă secreată. Pe lângă torpilele obișnuite pe care le au la bord, acestea poartă cu ele și unele speciale, mai ușoare decât celelalte. Partea cea mai interesantă e că pote lansa două torpile, simultan, din același tub. Unele detalii despre felul în care funcționează acest lucru sunt ținute secrete.

Submarinele Gotland Class sunt echipade cu o combinație de tuburi pentru torpile grele, de 533mm, și tuburi pentru torpile speciale, mai ușoare, de 400 mm. Două torpile mai mici pot fi încărcate într-un singur tub, una în spatele celeilalte. Una sau ambele pot fi apoi lansate. Astfel, numărul efectiv de torpile este dublat. Torpilele de pe aceste submarine sunt optimizate pentru a distruge submarinele dușmane. Totuși, ultimele modele pot fi folosite, de asemenea, pentru a distruge nave mai mici sau chiar pentru a contracara torpile care vin din sens opus.

România stă extrem de prost la capitolul submarine

Când auzi asta, e posibil să te gândești că submarinele noastră au dotări mult mai proaste decât cele pe care le folosesc suedezii. Totuși, acesta ar fi un scenariu ideal pentru România, având în vedere situația în care se află.

De fapt, România are un singur submersibil, cumpărat în 1985, de la URSS. Partea proastă e că acesta nici măcar nu funcționează, de mai bine de 20 de ani. Submarinul Flotei Navale române, denumit Delfinul, face parte din clasa KILO și a fost produs de sovietici. Acesta a fost livrat României în 1985, numai că a fost folosit doar până în 1996. După asta, a fost retras să staționeze în portul Constanța, din cauza unor defecțiuni la sistemul de baterii. Momentan, este folosit doar pe post de simulator.

Potrivit Digi24, sumbarinul ar putea funcționa şi azi, dacă statul i-ar fi cumpărat acumulatori noi. Totuși, autoritățile n-au mai investit nimic în singurul submersibil pe care îl au în flota de apărare a țării „Autonomia este de 45 de zile. Raza de acțiune este aproximativ 11.000 de kilometri. Este un submarin cu capacități destul de bune ”, spune comandantul submarniului Delfinul.