12 mai 2020 | 06:35

SUA și China, în război cibernetic: conflictul generat de dezvoltarea unui vaccin

ACTUALITATE
SUA și China, în război cibernetic: conflictul generat de dezvoltarea unui vaccin

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și China au crescut într-un ritm destul de alert. Chiar și așa, administrația condusă de Donald Trump continuă să pună paie pe foc.

Într-un raport care a apărut în mai multe publicații americane în ultimele 24 de ore, SUA acuză China că a încercat să obțină ilegal informații de pe teritoriul americii referitor la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus. Documentul pare să provină de la serviciile secrete americane și ar urma să publicat în mod oficial în următoarele zile.

Potrivit AFP, poliția federală din SUA și Departamentul Securității Interne vor emite o ”alertă oficială” până la finalul săptămânii, pornind de la rezultatele unei investigații desfășurate pe parcursul ultimelor săptămâni. Din câte se pare, autoritățile americane sunt de părere cu au existat mai multe tentative cibernetice de a „obține ilegal informații valoroase despre proprietatea intelectuală și sănătatea publică de la vaccinuri, tratamente și teste de screening”, potrivit New York Times și The Wall Street Journal.

În mare parte, tentativele de furt au fost realizate în format electronic. În vizorul FBI au intrat hackerii, cercetătorii și studenții care, potrivit administrației lui Donald Trump, sunt folosiți pentru a fura informații de la institutele universitare și laboratoarele publice unde lucrează. În orice caz, sunt suspectați că ar acționa în numele Chinei, spun cele două publicații importante din SUA.

Cei de la AFP au încercat să obțină o confirmare sau infirmare oficială a acestor informații de la Departamentul de Stat al SUA, dar au fost întâmpinați cu un refuz. „Încurajăm în continuare toate guvernele străine să-și onoreze angajamentul de a acționa în mod responsabil pentru a promova stabilitatea în spațiul cibernetic”, a adăugat un purtător de cuvânt.

O reacția oficială din partea Chinei nu a întârziat să apară, după ce respectivele informații detaliate mai sus au început să circule în spațiul public. Ministerul chinez de Externe a respins acuzaţiile luni seară, potrivit Mediafax. „China este un mare apărător al securităţii cibernetice şi o victimă a atacurilor informatice. Ne opunem ferm oricărui atac cibernetic comis de hackeri şi combatem aceste activităţi. Noi suntem în centrul cercetărilor mondiale pentru un vaccin şi un tratament contra bolii Covid-19. Este imoral să fie vizată China de zvonuri şi calomnii în absenţa probelor”, a declarat Zhao Lijan, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, conform cotidianului Le Figaro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele