Care sunt cei mai buni lideri în pandemie? Cel puțin până acum răspunsul e clar

Care sunt cei mai buni lideri în pandemie? Cel puțin până acum răspunsul e clar
Sursa foto: Colaj realizat de The Guardian

Țările conduse de femei au avut rezultate semnificativ mai bune în criza medicală de acum. Deoarece au oprit activitățile mai devreme, statele conduse de femei au înregistrat, în medie, jumătate din numărul deceselor numărate în statele conduse de bărbați.

Succesul relativ timpuriu al unor lideri precum Angela Merkel în Germania, Jinda Ardern în Noua Zeelandă, Mette Frederiksen în Danemarca, Tsai Ing-wen în Taiwan și Sanna Marin în Finlanda au atras mult atenția în media, dar destul de puțin în domeniul academic.

Până acum.

Analiza a 194 de țări, publicată de Center for Economic Policy Research și de World Economic Forum, sugerează că diferența este reală și „poate fi explicată prin răspunsurile politice proactive și coordonate” adoptate de femeile aflate în poziție de lider.

„Rezultatele noastre indică în mod clar că femeile aflate la guvernare au reacționat mai rapid și mai decisiv în fața potențialelor decese. În aproape toate cazurile, acestea au luat măsuri de carantină mai devreme decât liderii bărbați în circumstanțe similare. Deși acest lucru poate avea implicații economice pe termen mai lung, a ajutat cu siguranță la salvarea multor vieți, după cum o demonstrează numărul semnificativ mai scăzut de decese în aceste țări.”
Supriya Garikipati, economist specialist în dezvoltare la Universitatea Liverpool, coautor cu Uma Kambhampati de la Reading University

Cum a fost realizat studiul?

Au fost analizate diferite politici publice urmate pentru a răspunde pericolului coronavirus și numărul total de cazuri și decese Covid-19 până la 19 mai, relatează The Guardian. O serie de variabile a fost introdusă pentru a contribui la analiza datelor brute și la realizarea unor comparații fiabile între țări.

Printre seturile de date luate în considerare se numără PIB-ul, populația totală, densitatea populației și proporția persoanelor în vârstă, precum și cheltuielile anuale pentru sănătate pe cap de locuitor, deschiderea către călătoriile internaționale și nivelul egalității de gen în societate în general.

Din moment ce doar 19 din cele aproape 200 de țări sunt conduse de femei, autorii au creat, de asemenea, așa-numitele țări „cele mai apropiate” pentru a compensa dimensiunea redusă a eșantionului. Din acest motiv, au creat legături între Germania, Noua Zeelandă și Bangladesh, conduse de femei, cu Marea Britanie, Irlanda și Pakistan, conduse de bărbați.

„Această analiză confirmă în mod clar că, atunci când țările conduse de femei sunt comparate cu țări similare cu acestea, în funcție de o serie de caracteristici, rezultatele se arată mai bune în cazul celor dintâi, cu mai puține cazuri și mai puține decese.”
Supriya Garikipati

Ea a adăugat că liderii de sex feminin „sunt mai dispuși să-și asume riscuri în domeniul economiei”. Comparația în funcție de criteriul „deschiderii către călătorii” a arătat că țările conduse de femei nu au înregistrat un număr semnificativ mai scăzut de cazuri Covid-19, dar au avut mai puține decese.

Cercetătorii consideră că acest lucru ar putea sugera faptul că au „politici mai bune și au dat dovadă de mai multă conformare”. Garikipati a afirmat că dovada unei „diferențe semnificative și sistematice” a arătat că „faptul că sunt conduse de femei a oferit țărilor un avantaj în contextul crizei actuale”, chiar și în contextul instituțional curent.

Cercetătorii și-au exprimat speranța că studiul va „servi drept punct de plecare pentru a lumina discuția privind influența liderilor naționali în explicarea diferențelor dintre țări în ceea ce privește rezultatele referitoare Covid-19”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: