Știrea zilei pentru acești români care stau la bloc. Acum trebuie să scoată bani mulți din buzunar

Știrea zilei pentru acești români care stau la bloc. Acum trebuie să scoată bani mulți din buzunar

S-a ajuns în punctul în care problemele statului la bloc au ajuns la un nivel aproape absurd. De data asta vorbim de aproape 1,8 miliarde de euro necesare.

Clădirile ar trebui să fie mai eficiente energetic. Ceea ce înseamnă, simplu spus, că n-ar trebui să mai permită risipa de resurse. În cazul României, circa 340.000 de clădiri sunt vizate și necesită renovare. Pentru a atinge standardele UE, proprietarii ar trebui să achite direct din veniturile proprii 1,8 miliarde de euro în următorii 10 ani, în regim de cofinanțare a unei scheme uriașe.

Proiectul vizează renovarea a 77% din suprafața întregului fond de clădiri al României până în 2050. Decizia face parte din Strategia Națională de Renovare pe Termen Lung. Aceasta are ca obiectiv implementarea la nivel național a unor noi directive europene privind performanța energetică a clădirilor, notează Profit.ro. În strategia elaborată de Ministerul Dezvoltării, cu sprijinul Băncii Mondiale, se recunoaște eșecul statului în reabilitarea termică a blocurilor, în contextul în care în ultimii zece ani au fost renovate abia 6% dintre clădirile din România.

Câți români sunt vizați direct de proiect?

Programul propus de Guvern ar însemna un câștig din punct de vedere al eficienței energetice pentru circa 2,66 milioane de români. Programul necesită investiții totale de 12,8 miliarde de euro până în 2030.

E bine să știi că fiecare dintre acești locatari trebuie însă să plătească aproximativ 68 de euro pe an, timp de 10 ani. Acestei sume i se adaugă banii din bugetul național, în valoare de circa 5 miliarde de euro, echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut al României pe următorii zece ani.

Diferența până la 12,8 miliarde euro ar trebui acoperită din diferite fonduri rambursabile. Guvernul se așteaptă să recupereze investiția în aproximativ 8,6 ani, doar din beneficiile pentru sănătate.

Ca urmare a implementării măsurilor de eficiență energetică, se reduce riscul de a avea un mediu prea rece sau prea cald, a poluării aerului și a riscurilor asociate pentru sănătate.

„Cele mai mari avantaje economice și sociale ale renovării clădirilor se vor realiza în urma îmbunătățirii încălzirii, a ventilării și a izolației termice. Se știe că astfel de îmbunătățiri previn sau diminuează afecțiunile respiratorii și circulatorii pe termen lung și reduc decesele pe timp de iarnă cauzate de temperaturi scăzute, și totodată reduc riscurile legate de igrasie și mucegai, aducând beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea bolilor respiratorii, a simptomelor alergice (cum ar fi ca astm, rinită) și infecțiilor (în principal fungice).”
Guvern

Renovarea înseamnă și reducerea expunerii la temperaturi interioare scăzute care cauzează afecțiuni cardiovasculare, boli respiratorii, artrită reumatoidă și termoreglare deteriorată (hipotermie).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: