Speranțe în plină criză: țara care se pregătește să testeze în masă un vaccin

Speranțe în plină criză: țara care se pregătește să testeze în masă un vaccin

Cercetătorii din toată lumea fac eforturi pentru a veni cu un vaccin împotriva noului tip de virus. Acum, se pregătește o testare în masă și speranțe există.

Statele Unite se pregătesc să accelereze procesul prin care vor să aducă pe piață primul vaccin împotriva coronavirus. America vrea să înceapă o campanie majoră de testare a nu mai puțin de șase vaccinuri candidat. În total, ar urma să se facă teste pe aproximativ 100.000 de voluntari.

Astfel, cercetătorii speră ca testarea să aibă rezultate îmbucurătoare și un vaccin sigur și eficace să fie gata până la sfârșitul anului.

Numai că ar fi bine de menționat că termenul este unul optimist. După perioada testării, urmează perioada de autorizare. Care poate dura la fel de mult.

SUA, campania masivă de testare a unui vaccin împotriva virusului

Potrivit cercetătorilor, proiectul va fi derulat pe repede înainte. În doar câteva luni vor fi accelerate activităţi de dezvoltare şi testare a vaccinurilor care în mod nomal ar avea loc pe parcursul a 10 ani.  E o situație urgentă care cere soluții urgente, în contextul în care numărul persoanelor infectate la nivel mondial a sărit de 5 milioane.

De asemenea, numărul deceselor a depășit 335.000 de mii. Vaccinurile candidat care vor fi dovedite ca sigure în studii clinice de mică amploare vor fi testate apoi în studii clinice uriaşe, cu 20.000 – 30.000 de participanţi pentru fiecare vaccin, începând din luna iulie.

Între 100.000 şi 150.000 de oameni ar putea fi înrolaţi în studii, a declarat dr. Larry Corey, expert în vaccinuri la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, care ajută la proiectarea studiilor clinice.

”Dacă nu este găsită o problemă de siguranţă, se continuă”, a declarat dr. Francis Collins, director al National Institutes of Health (NIH).

Testare pe repede-înainte

Campania de testare se derulează pe repede-înainte și chiar se sar etape. Serurile sunt de obicei testate în mai multe etape, începând cu testele pe animale, care încep cu un mic studiu de siguranţă efectuat pe voluntari sănătoşi, urmat de un studiu mai larg pentru a găsi doza potrivită şi pentru a obţine date preliminare privind  eficacitatea.

Etapa finală constă în testări pe scară largă, pe mii de oameni. Abia atunci un dezvoltator de vaccin se va angaja să producă milioane de doze. În era coronavirusului, multe dintre aceste etape se vor suprapune, în special studiile în fază intermediară şi finală, susțin cercetătorii.

Numai că americanii nu privesc cu ochi buni această grabă: ei sunt îngrijoraţi de viteza în care se lucrează la dezvoltarea vaccinurilor, a arătat un sondaj Reuters / Ipsos. Un vaccin extrem de eficace ar putea fi testat chiar şi doar şase luni, dacă există o diferenţă mare de beneficii între vaccin şi grupurile placebo.

Pentru un vaccin cu eficacitate modestă, studiile ar putea dura între 9 și 12 luni. Guvernul Statelor Unite a pus la bătaie miliarde de dolari pentru a ajuta producătorii să producă doze de vaccinuri care s-ar putea să nu aibă succes.

Citește și: