Speciile acestea extrem de rare au fost găsite când se credea că au dispărut definitiv

Speciile acestea extrem de rare au fost găsite când se credea că au dispărut definitiv

În biologie, extincția este dispariția tuturor membrilor unei specii sau a unui grup de taxoni, reducând astfel biodiversitatea. Momentul dispariției este, în general, considerat a fi moartea ultimului individ al speciei, deși capacitatea de reproducere și recuperare s-ar fi putut pierde înainte de acest punct.

Deoarece potențialul ariei biogeografice al unei specii poate fi foarte mare, determinarea acestui moment este dificil de făcut, și de obicei are loc retrospectiv. Această dificultate conduce la fenomene cum ar fi taxonul Lazarus, unde o specie presupusă dispărută „reapare” brusc (de obicei în registrul fosilelor) după o perioadă de absență aparentă.

În continuare, vă prezentăm trei specii rare, despre care se credea că au dispărut, dar ulterior au fost redescoperite

Probabil cea mai cunoscută specie care nu mai e acum dispărută, se presupunea că Coelacanth („Celecant) a pierit împreună cu dinozaurii, acum 65 de milioane de ani. Structura scheletică a aripioarelor sale fosilizate a sugerat că specia sa a fost un moment crucial în evoluția animalelor terestre cu patru membre („tetrapode”). Apoi, în secolul al XX-lea, au fost descoperite două specii diferite.

În primul rând, în 1938, Celecantul din Oceanul Indian de Vest a fost prins în apropierea Africii de Sud. Apoi, în 1998, Celacantul indonezian a fost prins în largul coastei Indoneziei. Este surprinzător cât de criptice sunt aceste specii, având în vedere că au aproape șase metri lungime și cântăresc aproape 200 de kilograme.

În 2012, cercetătorii australieni studiau efectele exploatării forestiere asupra liliecilor în Papua Noua Guinee. Au prins mai mulți lilieci care cuprind nouă specii cunoscute și o singură specie de liliac, o femelă neidentificabilă.

Cele mai ciudate și rare specii au fost redescoperite

Abia în 2014, cercetătorul Harry Parnaby a reușit să stabilească faptul că specia ciudată era un liliac cu urechi mari din Noua Guinee, o specie care fusese observată o singură dată înainte în 1890. Ceea ce îl deosebea pe acest liliac de alte specii era pielea din apropierea nărilor, dimensiunea urechilor și curbura nasului – caracteristici nuanțate care ar necesita cu siguranță experiența unui pasionat de lilieci pentru a le distinge. Din păcate, pe măsură ce exploatarea forestieră continuă în Papua Noua Guinee și habitatul liliecilor cu urechi mari dispare, poate fi dificil – dacă nu imposibil – să găsești un alt exemplar și să afli mai multe despre această specie.

Rechinul Goblin, ar putea fi cea mai misterioasă specie dintre toate. Se știu foarte puține despre rechinul Goblin, despre care se crede că este legat de un grup antic de rechini (Mitsukurinidae).

În ianuarie 2007, un rechin cu aspect ciudat a fost prins în plasa unor pescari japonezi, în Golful Tokyo. La scurt timp după ce a fost prins, totuși, rechinul a pierit. Apoi, șapte ani mai târziu, un rechin Goblin a fost prins în Golful Mexicului. În timp ce cel capturat în Japonia avea mai puțin de cinci metri lungime, cel din Golful Mexic avea aproape 15 metri lungime și a fost prins la 2000 de metri sub nivelul mării. Cu toate acestea, pentru a împiedica ca acest specimen să aibă aceeași soartă ca a omologului său japonez, pescarii l-au eliberat înapoi în ocean înainte de a reveni la țărm.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: