SpaceX vrea să organizeze curse auto pe suprafața lunară, în 2021

SpaceX vrea să organizeze curse auto pe suprafața lunară, în 2021

Un plan ambițios al companiei SpaceX este organizarea primei curse auto pe suprafața Lunii în 2021.

O inițiativă ambițioasă este trimiterea unei perechi de autovehicule de 5,5 kilograme, controlate de la distanță, pe suprafața lunară, pentru a organiza prima cursă auto pe Lună, relatează New Atlas. Iar o rachetă SpaceX Falcon 9 le va ajuta să ajungă acolo cât mai curând, probabil în octombrie 2021.

Cursa este organizată de Moon Mark, o companie de conținut multimedia și educațional, care a colaborat cu Intuitive Machines, o companie care produce echipamente pentru spațiu. Intuitive Machines susține că ar putea deveni în curând „prima companie aerospațială privată care a aterizat pe Lună”, potrivit unui comunicat de presă recent.

Doar 8% din sarcina utilă de 100 de kilograme este preluată de mașinile cu telecomandă, care vor alerga în jurul dunelor de nisip din Oceanus Procellarum, o câmpie masivă lângă marginea de vest a părții apropiate a Lunii.

SpaceX va lansa autovehiculele controlate de la distanță pe suprafața lunară

Restul încărcăturii utile este furnizat de NASA ca parte a programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS), care pune bazele trimiterii astronauților înapoi pe suprafața Lunii în 2024, potrivit unui comunicat de presă din aprilie.

Autovehiculele în sine vor fi parțial proiectate de șase echipe de liceeni din toată țara, după cum relatează New Atlas. Cele mai bune două echipe care ies dintr-o serie de provocări „vor câștiga o ocazie unică în viață de a construi și de a concura două vehicule pe Lună”, potrivit unui comunicat de presă din februarie.

„Concurenții își vor manevra apoi rover-urile de la distanță, navigând pe terenuri dure, alergând în jurul unor camere, care vor surprinde fiecare aspect”, se arată în comunicat.

Directorul tehnic al Moon Mark, Todd Wallach, a declarat pentru New Atlas că echipele vor avea „imagini aproape în timp real, comandă și control” ale automobilelor de curse.

Herman Tilke, designerul de piste de curse de Formula 1, va proiecta pista pe Lună. „Știu suprafața lunară, a fost scanată până la punctul în care are suficiente informații pentru a dezvolta această pistă”, a spus designerul auto Frank Stephenson.

Proiectanții vehiculelor vor trebui să ia în considerare o serie de factori, de la pătrunderea prafului în sisteme, până la forța gravitațională substanțial mai mică. „Este vorba, să zicem, de filtrarea prafului, tracțiune, greutate, materiale, rezistență, stabilitate”, a declarat Stephenson pentru New Atlas, adăugând că mașinile vor avea nevoie de o modalitate de a se îndrepta singure după ce au făcut câteva salturi.

Citește și: