SpaceX distruge intenționat o rachetă proprie, ca să vadă dacă e sigură

SpaceX distruge intenționat o rachetă proprie, ca să vadă dacă e sigură

SpaceX va efectua un nou test pe racheta sa Falcon 9 numai că acum testul va implica distrugerea intenționată a acesteia.

Compania lui Elon Musk vrea să se asigure că racheta este suficient de sigură pentru astronauții care vor ajune la bordul său. Pentru asta, va lansa o rachetă Falcon 9 care, în mod sigur, nu va supraviețui testului.

Noul test permite companiei să se asigure că astronauții au plan de rezervă în cazul în care lucrurile nu merg conform planului la lansarea rachetei. Astfel, în cazul în care racheta Falcon 9 începe să se destrame în timpul lansării, SpaceX vrea să se asigure că astronauții dinăuntrul capsulei Crew Dragon se pot întoarce în siguranță pe Pământ.

Acesta este un pas necesar înainte ca NASA să le permită astronauților să zboare către Stația Spațială Internațională în capsula companiei lui Musk, ca parte a Commercial Crew Program.

Cum se va desfășura testul SpaceX

Capsula Crew Dragon este echipată cu un sistem de evacuare. Capsula are opt propulsoare, numite motoare SuperDraco. Dacă apare un fel de problemă în timpul zborului, se vor va declanșa propulsoarele, iar Crew Dragon se va separa de restul navei, departe de racheta periculoasă. După ce capsula va ajunge suficient de departe, se vor activa parașutele, iar astronauții vor ateriza lent în Oceanul Atlantic, unde vor fi întâmpinați de o barcă de salvare.

Așa va decurge și testul SpaceX, care va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie. Totuși, misiunea de test va fi una fără echipaj, astfel nicio viață umană nu va fi pusă în pericol.

După ce capsula se va detașa de Falcon 9, motoarele rachetei se vor opri și se va întoarce pe Pământ. Aceasta se va dezintegra în proces. Racheta pe care o vor folosi pentru test se află la al patrulea zbor în spațiu.

Compania a realizat și o animație prin care să înțelegi mai bine cum se va desfășura totul:

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: the verge