28 oct. 2020 | 15:19

SpaceX are un preț pentru internetul prin sateliții Starlink: cât va costa un abonament?

ACTUALITATE
SpaceX are un preț pentru internetul prin sateliții Starlink: cât va costa un abonament?

SpaceX extinde testul beta al serviciului său de internet prin sateliții Starlink, conform unor emailuri trimise persoanelor care și-au exprimat interesul de a se abona la serviciu.

Testul numit “Better Than Nothing Beta”, anunță un preț pentru serviciile inițiale Starlink. Și nu este deloc ieftin.

“După cum puteți vedea din titlu, încercăm să vă reducem așteptările inițiale. Vă puteți aștepta să vedeți că viteza datelor variază de la 50 Mb/s la 150 Mb/s și o latență de la 20 ms la 40 ms în următoarele câteva luni, pe măsură ce îmbunătățim sistemul Starlink. De asemenea, vor exista perioade scurte, complet fără conectivitate”.
Starlink

Cât costă serviciile de internet de la SpaceX?

Emailurile, trimise unui număr nespecificat de utilizatori, marchează lansarea testului beta public al SpaceX pentru serviciul de internet emergent.

În ultimele câteva luni, SpaceX a efectuat un test beta limitat la angajați – despre care compania a spus că a arătat rezultate puternice atât în ​​latență, cât și în viteza de descărcare, măsuri cheie pentru un furnizor de servicii de internet.

Cei care au primit emailurile ar fi completat un formular de pe site-ul Starlink, prin care se cereau informațiile de contact și locația potențialilor abonați. Compania lui Elon Musk a postat acest formular în iunie și, mai puțin de două luni mai târziu, SpaceX a spus că “aproape 700.000 de persoane” din Statele Unite și-au manifestat interesul pentru acest serviciu.

În emailuri se menționa că abonamentul include o taxă de 99 dolari pe lună, plus un cost inițial de 499 de dolari pentru a comanda kitul Starlink.

Acest kit include un terminal de utilizator pentru conectarea la sateliți, un trepied de montare și un router Wi-Fi. Există, de asemenea, o aplicație Starlink listată de SpaceX pe magazinele de aplicații Google Play și Apple iOS.

Internet de viteză la nivel global, dar nu încă

Starlink este planul SpaceX de a construi o rețea de internet interconectată cu mii de sateliți, concepută pentru a furniza internet de mare viteză oriunde pe planetă. Rețeaua este un efort ambițios, despre care SpaceX a spus că va costa aproximativ 10 miliarde de dolari sau chiar mai mult ca să fie construit.

Până în prezent, SpaceX a lansat aproape 900 de sateliți Starlink – o fracțiune din totalul necesar pentru acoperirea globală, dar suficient pentru a începe furnizarea de servicii în unele zone.

Compania a început să colaboreze deja cu câteva organizații din regiunile rurale pe care sateliții Starlink le acoperă în prezent, cum ar fi statul Washington.

“În cadrul programului de testare “Better Than Nothing Beta, serviciul inițial este destinat pentru SUA și Canada în 2020, extinzându-se rapid la o acoperire aproape globală a lumii populate până în 2021”, conform descrierii aplicației mobile Starlink.