18 ian. 2020 | 10:36

Șosele din plastic reciclat, mai bune decât cele din asfalt: unde se găsesc și cum sunt create

ACTUALITATE
Șosele din plastic reciclat, mai bune decât cele din asfalt: unde se găsesc și cum sunt create

Plasticul joacă un rol foarte important în viața noastră, atât ca principal factor poluant, cât și ca instrument util în viața de zi cu zi. Cel mai important este însă să-l reciclăm.

Cantități masive de plastic sunt colectate în fiecare zi la centre de reciclare, dar modul în care îl putem refolosi într-o manieră eficientă nu este încă foarte clar. Oamenii de știință caută soluții cât se poate de eficiente pentru a profita de părțile bune ale acestui material inventat în 1907, dincolo de strângerea sa în munți care plutesc în ocean.

În speranța reducerii impactului plasticului asupra mediului, o companie din Marea Britanie a reușit să folosească sticle vechi de plastic pentru a îmbunătăți calitatea drumurilor și rezistența lor în timp. Acest nou tip de asfalt este mai ieftin și mai durabil.

Compania care a implementat această idee creativă este MacRebur, iar CEO-ului i-a venit ideea în perioada în care a lucrat în India de Sud. Acolo, oamenii topeau plastic colectat de la oameni și-l foloseau pentru a umple gropi în asfalt, a explicat Toby McCartney.

În final, pornind de la acel mecanism, MacRebur a creat un nou tip de asfalt, cu mai mult plastic și mai puțin asfalt tradițional. Rezultatul este semnificativ mai prietenos cu mediul înconjurător și nu doar datorită reciclării plasticului, ci a faptului că producția de asfalt necesită cantități masive de combustibil fosil. În plus, în acest nou tip de material pentru șosele poate fi folosit plasticul de culoare neagră care, din pricina culori, este cel mai dificil de refolosit.

”Am trecut prin 500, până la 600 de tipuri diferite de polimer pe care le amestecam, până am găsit unul care a funcționat.”, a explicat McCartney. Rezultatul este o combinație de granule de plastic reciclat și asfalt tradițional, dar cu beneficii majore la capitolul rezistență în timp, independent de temperatura la care este supus de soare și de nivelul de umiditate pe care îl întâmpină de la ploaie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele