22 ian. 2020 | 07:53

Șoferii Uber își pot mări singuri tarifele de până la cinci ori: cum funcționează experimentul

ACTUALITATE
Șoferii Uber își pot mări singuri tarifele de până la cinci ori: cum funcționează experimentul

Cei de la Uber fac numeroase experimente înainte de a propaga o funcție nouă la nivel global. Printre ele se numără posibilitatea creșterii tarifului de către șoferi.

Chiar dacă nu ai spus niciodată că Uber ar avea tarife operaționale prea mici, acestea s-ar putea să crească mult mai mult decât în mod dinamic. Un nou experiment introdus în California le permite șoferilor să crească prețul practicat de până la cinci ori comparativ cu cel standard.

Noua funcție introdusă momentan sub formă de experiment încearcă să se alinieze legislației din Statele Unite în privința tratării șoferilor ca angajați, oferindu-le posibilitatea să câștige mai mulți bani. În funcție de rezultatele testului, sunt șanse foarte mari să vedem același sistem introdus la nivel global.

Experimentul Uber a început ieri dimineață în apropierea aeroporturilor din Santa Barbara, Palm Springs și Sacramento. În spate, are un mecanism cât se poate de simplu. Șoferii din apropierea aeroporturilor își pot mări ca la licitație tariful pe care îl practică în incremenți de 10% până la un maxim care reprezintă de cinci ori prețul practicat în mod oficial de Uber.

Implici, când comanzi o mașină, ți se va oferi cea cu tariful cel mai mic. Când cele ieftine vor pleca însă, vei rămâne cu cele scumpe. Dintr-un punct de vedere, este o adaptare între cerere și ofertă precum cea de care ”te bucuri” când întâmpini tariful dinamic. Diferența este că tariful dinamic, de cele mai mult ori, este de 1,5 sau 1,75 ori mai mare. Tariful până la care pot ajunge șoferii în jurul aeroporturilor din California este de până la cinci ori mai mare.

Rămâne să vedem dacă această schimbare nu se va reflecta în curse mai puține pentru șoferi și, nu cumva, va alimenta migrația clienților către servicii alternative de ride sharing, precum Lyft, care nu au făcut nicio schimbare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele