Se dau 650 de milioane de euro de la stat, săptămâna asta: ce trebuie să știi

Se dau 650 de milioane de euro de la stat, săptămâna asta: ce trebuie să știi

Ministrul Economiei a detaliat luni seară un nou mecanism de finanțare în valoare totală de 650 de milioane de euro pentru relansarea economiei.

Firmele grav afectate de pandemie sau cele care vor să se modernizeze vor avea un nou mecanism financiar la care să apeleze. Detaliile din spatele Măsurii 3 care oferă până la 200.000 de euro și Electric-Up, până la 100.000 de euro, au fost comunicate aseară de ministrul Economiei.

„Săptămâna aceasta îmi doresc să deschidem Măsura 3, de investiții, unde nu va mai fi primul venit-primul servit. Schema de investiții va fi deschisă probabil 90 de zile, pentru că acolo va trebui făcut un proiect, un studiu de fezabilitate și n-o să-i grăbim pe oameni. Și, pe măsură, lunar, vom evalua proiectele depuse și vom începe efectiv plățile după evaluare. Același principiu va fi pentru toate fondurile europene, toate fondurile bugetare pe care noi le vom derula prin Ministerul Economiei, fără interacțiune directă între antreprenor și minister, să eliminăm orice suspiciune” – a spus, la Realitatea TV,  Virgil Popescu, aflat în campania electorală pentru parlamentare.

Popescu a atras atenția luni seara asupra celor două linii de finanțare, în valoare totală de 650 de milioane de euro. El speră ca până la finalul acestei săptămâni toate detaliile de implementare pentru Măsura 3 și Electric Up să fie gata. Ca referință, Măsura 3 face referire la un ajutor financiar pentru investiții între 50.000 și 200.000 de euro. Electric Up se referă la finanțări de 100.000 de euro pentru montarea de panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electric.

Este important de reținut, însă, că Ministerul Economiei nu a publicat încă forma finală a procedurii de implementare a Măsurii 3, care necesită aprobare prin ordin de ministru și publicare în Monitorul Oficial. În același timp, până să fie lansat apelul de proiecte de 550 de milioane de euro (cu tot cu aportul propriu estimat al beneficiarilor), e nevoie ca ministerul să publice, cu cel puțin 3 zile înainte, un anunț de lansare (conform proiectului de procedură mai vechi).

„Tot în această săptămână, eu vreau la sfârșit, vineri, să lansăm programul Electric Up. (…) Avem convenții cu toate băncile, în așa fel încât banca să știe când este gata de plată” -a afirmat Popescu, la Realitatea TV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: