Fonduri europene de 1,2 milioane de euro, pentru o româncă: la ce lucrează cercetătoarea

Fonduri europene de 1,2 milioane de euro, pentru o româncă: la ce lucrează cercetătoarea

Nu mai puțin de 1,2 milioane de euro în fonduri europene vor intra în mâinile unei cercetătoare din România. Bani fac parte din programul de inovare și cercetare Orizont 2000.

Alexandra Baneu este singura persoană din România care beneficiază de fonduri europene în cadrul programului Orizont 2000. Ea lucrează deja de câțiva ani la un proiect de istorie medievală pe care îl va finaliza la Cluj. Banii sunt oferiți sub forma unui grant acordat de Consiliul European pentru Cercetare (CEC). Proiectul pe care îl va finanța în acest fel este intitulat ”NOTA – Note-taking and Notebooks as Channels of Medieval Academic Dissemination across Europe”.

În total, Comisia Europeană a anunțat că va acorda finanțări de 677 de milioane de euro unui număr de 436 de laureați ai concursului de granturi destinate cercetătorilor debutanți organizat de Consiliul European pentru Cercetare (CEC). Dintre aceștia, Alexanda Baneu este singurul câștigător din România.

Alexandra activează de mai mulți ani în cadrul departamentului de cercetare de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. „Alături de o echipă deja formată și performantă, voi studia pentru următorii 5 ani <<caietele>> studenților medievali, având ambiția de a reconstitui o parte a istoriei universității medievale din această perspectivă inedită”- a declarat Alexanda Baneu, citată într-un comunicat al UBB.

Este important de reținut că aceste granturi științifice destinate tinerilor cercetători vizează toate domeniile de activitate, de la cercetarea în domeniul vaccinurilor, până la adaptarea la schimbările climatice și de la nanoplastice până la explorarea naturii materiei negre din univers. În practică, ajută tinerii ambițioși să lucreze în domeniul pe care și l-au propus, alături oamenii pe care și-i doresc

„Prin intermediul granturilor Consiliului European pentru Cercetare, UE mobilizează talentul și curiozitatea unora dintre cei mai buni tineri cercetători din Europa. Ideile lor sunt menite să extindă granițele cunoașterii și să deschidă noi modalități de a face față provocărilor urgente din domeniul sănătății, al energiei și al tehnologiilor digitale, precum și din multe alte domenii. Ambiția noastră de a aborda în mod eficient crizele actuale și viitoare depinde de voința noastră puternică de a sprijini din ce în ce mai mult cercetarea de vârf la frontierele cunoașterii noastre.”, a explicat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

În ceea ce privește restul celor care au primit bani în acest tip de proiecte, laureații CEC sunt un grup eterogen, de 40 de naționalități diferite, care își vor desfășura activitatea în 25 de țări din întreaga Europă. Dintre cei care au înaintat proiecte, doar 13% au beneficiat de finanțare și, conform estimărilor, vor genera aproximativ 2500 de locuri de muncă pentru bursieri cu doctorat, doctoranzi și alți membri ai personalului din instituțiile-gazdă. Ca un detaliu important, în funcție de cum progresează eforturile de cercetare din aceste proiecte de până la 5 ani, există posibilitatea unei finanțări suplimentare de până la un milion de euro.