09 dec. 2020 | 13:33

Ce este scorul de creditare FICO, motivul pentru care băncile refuză să te împrumute cu bani

ACTUALITATE
Ce este scorul de creditare FICO, motivul pentru care băncile refuză să te împrumute cu bani

Probabil ți s-a întâmplat să mergi la bancă și să ceri un împrumut, dar ai fost refuzat. Ei bine, e posibil ca banca să fi ținut cont fix de scorul tău FICO.

Scorul FICO te poate încurca atunci când mergi să soliciți un credit pentru că multe bănci din România țin cont de așa ceva. Datele analizate de Volt arată că valoarea medie a acestui scor în România e de 635. Cum era de așteptat, tinerii cu vârsta între 18-25 de ani întâmpină cele mai mari dificultăți în accesarea creditelor, valoarea medie a scorului fiind pe acest segment de vârstă de 534.

Comportamentul de bună plată poate fi dovedit prin microcredite plătite la timp, cea mai rapidă cale de a crește scorul FICO, scor identic cu cel de solvabilitate al Biroului de Credit, arată cei de la Volt.

Ce e scorul FICO

Scorul FICO este un algoritm folosit la nivel internațional, în principal de bănci, pentru a stabili gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut, și este colectat de Biroul de Credit. Acest scor este factorul principal care determină tipul de credit pentru care se califică persoana în cauză.

Limitele lui sunt între 300 și 850 și este determinat de mai mulți factori, precum istoricul de plăți, numărul de interogări al scorului sau numărul total de conturi. Iar în România cum spuneam, valoarea medie e de 635, potrivit unui analize realizate pe un eșantion de 50.000 de utilizatori ai aplicației Volt. Bărbații au un scor FICO mai bun în general, cu o medie de 642, în timp ce media scorului pentru femei este de 603.

36.6% dintre utilizatorii VOLT au scor FICO mai mare de 700, ceea ce înseamnă un risc de neplată scăzut în viitor. La polul opus sunt cei mai puțin conștiincioși în plata ratelor, 16.25% dintre utilizatori, cu un scor FICO sub 500. Aceste persoane prezintă un un risc de neplată mediu spre ridicat în viitor și au înregistrate 3 sau mai multe rate neachitate în istoricul creditar.

Persoanele cu venituri mari, de peste 11.000 de lei, au cel mai bun scor FICO, de peste 700, în timp ce persoanele cu un venit lunar net mai mic de 3000 de lei au un scor FICO de 590. Tinerii au cel mai scăzut scor FICO, de 534, pentru categoria de vârstă 18 – 25 de ani, iar persoanele din categoria de vârstă 41 – 50 de ani au cel mai bun scor FICO, de 684.

Cine-s românii rău-platnici

Din top 5 județe pe țară, arădenii ocupă prima poziție, având cei mai buni platnici, cu o valoare medie a scorului FICO de 697, urmați de utilizatorii Volt din Ilfov, București, Brașov și Suceava. Pe ultimul loc se situează cei din Caraș-Severin, cu cea mai mică valoare medie a scorului FICO de 473.

“Cei cu un scor FICO ridicat primesc cele mai avantajoase credite. Pentru tineri, care au venituri scăzute în general și un istoric creditar inexistent, șansele de a accesa un credit de o valoare mai mare, de exemplu un credit imobiliar, sunt foarte slabe. O soluție rapidă ca să își dovedească comportamentul bun de plată și să-și crească implicit scorul FICO este accesarea de microcredite, pe care să le plătească la timp. În Volt, ei pot să acceseze microcredite direct din aplicație și apoi să-și monitorizeze scorul FICO gratuit, fără să-și afecteze scorul de credit”, spune Radu Ciorbă, fondator Volt.