30 mart. 2020 | 16:07

Google lansează platforma pe care se poate face școală online în România

ACTUALITATE
Google lansează platforma pe care se poate face școală online în România
JESHOOTS.COM / Unsplash

Pentru că acum școala se face online, e nevoie de soluții prin care profesorii să-și poată preda lecțiile, chiar și atunci când elevii nu sunt la școală.

Din cauza pandemiei, școlile din România au fost închise din data de 11 martie și vor rămâne închise până cel puțin după vacanța de Paște. Profesorii s-au văzut nevoiți să recurgă la lecții online, pentru a se asigura că elevii nu rămân în urmă cu materia.

În acest sens, Google vine în ajutorul lor și lansează și în România o platformă dedicată învățării la distanță. În esență, este vorba despre o platformă plină de informații și unelte menite să ajute profesorii pe perioada crizei cauzate de noul virus. Aceasta se găsește la adresa events.withgoogle.com/g-suite-for-education-ro/ și oferă resurse în limba română necesare profesorilor pentru a se instrui în utilizarea pachetului G Suite for Education, pentru a se conecta cu elevii lor pentru școala online. 

În esență, G Suite for Education este o colecție de aplicații care oferă acces la funcțiile educaționale esențiale (crearea lecțiilor online, generarea de documente de toate felurile, formarea și gestionarea clasei, schimbul de fișiere, email, etc.). G Suite for Education este disponibil în mod gratuit instituțiilor de învățământ. Acestea se pot înscrie pentru a beneficia gratuit de pachetul G Suite for Education la această adresă: https://www.clasaviitorului.ro/.

Școala se poate face online și cu ajutorul platformei Google

Platforma dedicată învățării la distanță oferă și un ghid pentru predarea de acasă dedicat profesorilor, disponibil aici: services.google.com/fh/files/misc/predarea_de_acasa_ghid_pentru_profesori.pdf

Acesta oferă informații pas cu pas, de la organizare spațiului de lucru de acasă, pregătirea cursului și a „întâlnirii” video cu elevii, pregătirea predării și predarea propriu-zisă, până la colaborarea cu elevii. Este disponibilă inclusiv folosirea Jamboard, o tablă online pe care pot scrie, iar elevii vor vedea în timp real. Google va actualiza constant informațiile și resursele dedicate învățării la distanță, pe măsură ce va primi feedback de la cadrele didactice și de la parteneri, pentru a vedea dacă școala se poate desfășura online prin instrumentul său.

Învățarea la distanță prin serviciile gratuite Google a fost posibilă prin colaborarea cu EduApps și Ministerul Educației. Peste 200.000 profesori au fost sau sunt în curs de pregătire despre cum folosirea resurselor disponibile pentru educația la distanță.