09 iun. 2020 | 08:12

Școala la containere sau cort, o posibilitate reală în România: ce se întâmplă de la toamnă

ACTUALITATE
Școala la containere sau cort, o posibilitate reală în România: ce se întâmplă de la toamnă

În cazul unui al doilea val al pandemiei, cursurile școlare nu vor mai fi întrerupte. În schimb, vor fi implementate măsuri speciale de distanțare socială, iar școala nu va mai fi la fel.

În cadrul unei intervenții la B1 TV, ministrul Educației a detaliat scenariile pe care le are în vedere pentru reînceperea școlii în contextul unei noi crize medicale precum cea cu care ne confruntăm din luna martie. În primul rând, elevii vor merge la școală. S-a renunțat la ideea școlii de la distanță pe scară largă.

În schimb, dacă ne vom confrunta cu un nou val de Covid-19, păstrarea distanței de 2 metri între elevi se va face cu mutarea cursurilor din sala de clasă în containere sau corturi, pentru cel puțin o parte dintre elevi. În sălile de clasă, elevii vor fi semnificativ mai puțini decât în anii trecuți.

Momentan, nimic nu este bătut în cuie, dar oficialii din minister cochetează cu mai multe soluții pentru a evita, pe cât posibil, îmbolnăvirea copiilor. În mod surprinzător, într-o situație mai dificilă se află copiii din mediul urban, unde unitățile de învățământ sunt mai aglomerate.

„Sunt clase suprapopulate, de 30 sau de peste 30 de elevi și, așa cum prevede ordinul ministrului Sănătății, trebuie să existe o distanță de 2 metri între elevi în față, în spate, lateral stânga, dreapta. Asta înseamnă că într-o sală de sport ar trebui să intre cel mult 10 elevi. Ministerul Educației și autoritățile locale trebuie să găseasca soluții în cazul în care va veni al doilea val de îmbolnăviri, așa cum prevăd specialiștii, ca să nu îi expunem pe elevi”, a declarat Anisie la B1 TV.

Se ia în calcul și participarea la cursuri prin rotație, în timp ce unii elevi participă la cursuri de la distanță, prin internet. Montarea de corturi sau containere în curtea școlii este un alt scenariu aparent fezabil.

„În această perioadă vom analiza și alte propuneri, dar ne vom uita și la modelul din alte state europene, pentru că și acolo s-au confruntat cu aceeași situație cu care ne confruntăm și noi – lipsa infrastructurii. Sunt state în care au fost aduse în curtea școlii containere sau corturi în așa fel încât să se realizeze această distanțare fizică. Vom analiza și noi și să sperăm că în toamnă nu vom mai avea altă perioadă de îmbolnăviri”, a adăugat ministrul Educației.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele