Schimbarea de la Google Maps care-ți face viața mai ușoară în trafic

Schimbarea de la Google Maps care-ți face viața mai ușoară în trafic

Dacă ești utilizator de Google Maps, atunci sigur te interesează schimbarea cu care au venit americanii. Pentru că serviciul a fost îmbunătățit.

Aplicații precum Google Maps și Waze sunt de preferat atunci când vrei să știi cel mai scurt drum spre destinație sau, pur și simplu, nu cunoști zona în care conduci. Waze a fost cumpărat recent de Google și, deși mulți au crezut că se vor canibaliza, cele două aplicații funcționează în continuare ca doi frați vitregi.

Acum, Google Maps promite un grad mai mare de acuratețe în procesarea datelor. Americanii susțin că se folosesc de inteligența artificială pentru a realiza funcția de ghidare pentru șoferi. Cu alte cuvinte, va prezice mai bine realitatea din teren și, spre exemplu, poate nu te va mai duce pe străzi care nu duc nicăieri sau sunt marcate cu semnul sens unic.

Schimbarea de la Google Maps care-ți promite mai mult

Cu ajutorul AI, spun americanii de la Google, în spatele hărților și traseelor realizate de Google Maps stau foarte multe rețele neuronale care aparțin companei britanice deținută de Alphabet, DeepMind.

Și sistemul de folosire a algoritmilor s-a schimbat, după cum precizează Google. Astfel, algoritmii de învățare mecanică și agreghează toate datele disponibile, inclusiv cele furnizate de milioanele de smartphone-uri cu Android, pentru a crea trasee mai ușoare sau mai rapide ori a estima mai bine timpul necesar. Ceea ce face Google acum e, de fapt, în linie cu direcția tehnologiei.

Inteligența artificială e prezentă în toate sistemele care vor să țină pasul cu vremurile.

Acum, Google se laudă că schimbările gândite au îmbunătățit cu până la 50% timpii estimați pentru trasee. Ceea ce a făcut Google, de fapt, a fost să țină pasul cu update-urile. Adică îți gândește traseul raportat la ultimele zile, adică estimările de timp iau în calcul fix fluctuațiile recente precum plecările în masă din oraș de sărbători, începerea școlilor sau zilele ploioase ori cele de weekend.

Algoritmul funcționează acum pe baza așa-numitelor supersegmente – grupuri mai mici de străzi și intersecții dintr-o zonă cu aceleași valori de trafic. Fiecare supersegment cade în sarcina unei rețele neuronale, care analizează traficul și face estimări. Supersegmentele nu au dimensiuni fixe, ci evoluează în funcție de nivelul de trafic. Iar volumul de date e uriaș.

Gândește-te numai la faptul că utilizatorii Google Maps fac zilnic peste 1 miliard de kilometri.

Citește și: