08 sept. 2020 | 14:03

Schimbare majoră în favoarea șoferilor: cum vei putea face dovada RCA

ACTUALITATE
Schimbare majoră în favoarea șoferilor: cum vei putea face dovada RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a promovat intens un proiect care vine în sprijinul multor șoferi. ASF a reușit să se impună, iar noua modificare intră în vigoare de joi, 10 septembrie.

ASF a venit cu un proiect care modifică procedura referitoare la dovada poliței RCA în trafic. Până acum, șoferii opriți în trafic de polițiști erau obligați să arate varianta tipărită a poliței RCA, în caz contrar puteau fi amendați. Numai că această procedură se schimbă începând de joi, 10 septembrie.

Astfel, norma ASF publicată deja în Monitorul Oficial prevede că dovada asigurării RCA poate fi făcută inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu polița de asigurare. Iar ambele acte pot fi prezentate atât în format tipărit, cât și în format electronic.

Poți face dovada RCA chiar și pe telefon

ASF mai susține că existența asigurării RCA va putea fi verificată de autorități direct în baza lor de date, dar acest lucru e posibil doar dacă polița de răspundere civilă auto obligatorie a fost emisă în România.

Dar regula prezentării în format tipărit sau electronic va fi aplicabilă și în cazul asigurărilor RCA emise în alte state, care au valabilitate pe teritoriul României.

„Conform proiectului de modificare şi completare a normei (…) conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie” – arată ASF. 

Pe de altă parte, dacă n-ai RCA valabil sau dacă nu poți face dovada că ai încheiat o astfel de poliță, primești amendă. Legea spune că șoferii care nu pot demonstra existența poliței pot fi sancționați de polițiști cu amenzi de până la 2.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

Modificările ASF vine după ce mai mulți șoferi s-au plâns, în perioada pandemiei, că au fost amendați pentru că nu au avut la ei contractul RCA în original. Asta în ciuda îndemnurilor de-a folosi instrumente digitale și de-a cumpăra online, în format electronic, polița obligatorie.