Scenariu de groază al ONU: de ce susțin experții că Pământul va deveni un „iad nelocuibil”

Scenariu de groază al ONU: de ce susțin experții că Pământul va deveni un „iad nelocuibil”

Organizația Națiunilor Unite vine cu un scenariu de groază pentru viitorul planetei, un fel de apocalipsă ce va fi declanșată de două cauze majore. Și una dintre ele o reprezintă pandemia de coronavirus.

Schimbările climatice amenințau de ceva vreme viitorul planetei și, în lipsa unor măsuri drastice, viitorul omenirii era oricum pus sub semnul întrebării. Între timp, însă, ONU avertizează că peste pericolele deja existente s-a mai suprapus unul deloc neglijabil: e vorba de pandemia de coronavirus.

Organizația Națiunilor Unite transmite, în acest context, un avertisment sumbru și de-a dreptul de speriat: Pământul ar putea deveni un „iad nelocuibil” din cauza încălzirii globale și a pandemiei. Există soluții pentru gestionarea ambelor situații. Doar că timpul e scurt.

Ceasul ticăie.

Avertisment ONU: Pământul va deveni un „iad nelocuibil”

Potrivit experților, creşterea numărului dezastrelor climatice, alături de pandemia de COVID-19, demonstrează că liderii politici şi economici nu reuşesc să oprească transformarea planetei într-un „iad nelocuibil” pentru milioane de oameni. Și cifrele spun totul.

Doar în ultimele două decenii, numărul dezastrelor provocate de fenomenele meteorologice extreme aproape s-a dublat la 6.681, în creştere de la 3.656 între 1980 şi 1999, conform unui raport ONU. Inundaţiile şi furtunile din ce în ce mai grave au constituit aproximativ patru cincimi din totalul dezastrelor naturale din perioada 2000-2019, la care s-a adăugat o înmulţire a perioadelor de secetă, incendii şi valuri de caniculă.

„Suntem în mod deliberat distructivi. Aceasta este singura concluzie la care se poate ajunge. COVID-19 este doar ultima dovadă că liderii politici şi din mediul de afaceri nu sunt încă în acord cu lumea din jurul lor””, acţiunile pentru reducerea schimbărilor climatice şi a altor ameninţări majore întârziind, a declarat Mami Mizutori, reprezentant special al secretarului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre.

Coronavirus, un pericol real

Raportul evidențiază că aproape niciuna dintre ţări nu a făcut suficiente demersuri pentru a preveni un val de decese şi îmbolnăviri cauzate de pandemia de COVID-19, în pofida apelurilor din partea experţilor şi a agenţiilor ONU.

„Este năucitor să continuăm de bunăvoie şi cu bună ştiinţă să semănăm seminţele propriei distrugeri, în pofida ştiinţei şi dovezilor conform cărora ne transformăm singura noastră casă într-un iad nelocuibil pentru milioane de oameni. Totul se reduce într-adevăr la guvernare dacă vrem să scăpăm această planetă de flagelul sărăciei, de pierderea în continuare a speciilor şi biodiversităţii, de explozia riscului urban şi de cele mai grave consecinţe ale încălzirii globale”, arată autorii raportului.

În acest context, specialiștii ONU cred că guvernele trebuie să dea dovadă de leadership şi să ofere rezultatele promisiunilor făcute în 2015 în temeiul Acordului de la Paris de limitare a schimbărilor climatice, cadrul de acţiune Sendai pentru gestionarea riscului de dezastru şi obiectivele globale de dezvoltare urmând să se încheie în 2030.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: