Scandalul din SUA care îți arată cât de mult rău pot să facă operatorii telecom

Scandalul din SUA care îți arată cât de mult rău pot să facă operatorii telecom
Sursa foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

Marii operatori telecom din SUA îi spionează pe utilizatori, iar asta ar trebui să-ți arate cât de tare te pot afecta aceștia, fără să-ți dai seama.

Cea mai recentă veste în legătură cu subiectul este că FCC, Comisia Federală de Comunicații a Statelor Unite, a confirmat că cel puțin o companie (dar probabil mai multe) ar fi încălcat legea.

Informația vine într-un context mai larg. În ianuarie 2019, o investigație VICE Motherboard arăta că cei mai importanți furnizori de servicii wireless din Satele Unite colectau și vindeau mai departe date legate de locație. Este vorba despre operatori telecom precum T-Mobile, Sprint și AT&T. Acum, FCC spune că cel puțin una dintre ele n-a procedat în conformitate cu legea.

O scrisoare transmisă de șeful FCC, Ajit Pai, arată că anumiți operatori ar urma să primească amenzi. Scrisoarea nu oferă niciun nume concret, ci se referă la companii la modul general.

Cum ți se poate vinde locația de către operatori telecom

Investigația Motherboard a presupus „angajarea” unui vânător de recompense să localizeze un smartphone, doar cu ajutorul numărului de telefon. Acesta a dat mai departe numărul unui intermediar, care a revenit apoi cu un screenshot de pe Google Maps cu locația telefonului, cu o aproximație la nivelul sutelor de metri.

Aceștia nu au folosit instrumente complexe de hacking. În schimb, instrumentul de urmărire se bazează pe datele locației în timp real vândute vânătorilor de recompense. Investigația Motherboard arată că acestea provin de la operatori telecom, printre care se numără și T-Mobile, AT&T și Sprint.

Toată situația îți arată cât de expus ești, de fapt. Marile companii îți pot accesa extrem de ușor date personale și nu doar cele legate de locație.

Pe de altă parte, membrii Comisiei spun că FCC ar fi tras prea mult de timp, lucru care ar fi în dauna consumatorilor din SUA.

„Pentru o perioadă de peste un an, FCC a rămas tăcută după ce informațiile de presă ne-au alertat că, pentru doar câteva sute de dolari, samsari dubioși v-ar putea vinde locația, cu o variație de doar câteva sute de metri, pe baza datelor telefonului vostru. wireless”, a declarat Jessica Rosenworcel, comisar FCC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Vice