Samsung confirmă probleme mari pentru milioane de telefoane: cum știi dacă și al tău e afectat

Samsung confirmă probleme mari pentru milioane de telefoane: cum știi dacă și al tău e afectat

Samsung a confirmat grave probleme de securitate la milioane dintre modelele sale. Practic, sunt afectate toate dispozitivele Galaxy lansate din 2014 și până în prezent.

Samsung a recunoscut că modelele sale Galaxy, fabricate după 2014, aveau grave probleme de securitate. Era vorba de o breșă care ar fi permis compromiterea dispozitivelor, dacă utilizatorul deschidea un fișier suspect și nu numai.

Problemele au fost descoperite de cei de la Google Project Zero, care i-au și anunțat pe sud-coreeni de aceste probleme. Ele au fost rezolvate, anunță Samsung, datorită unui patch lansat pentru un upgrade aferent lunii mai.

Care era problema cu modelele Galaxy de la Samsung

Modelele Galaxy lansate de Samsung în ultimii șase ani aveau o breșă de securitate care putea fi exploatată și fără ca utilizatoril să intervină în vreun fel (metodă cunoscută sub denumirea de zero-click). Cu alte cuvinte, aceste dispozitive puteau fi infectate dacă era deschis un anumit fișier trimis printr-o aplicație de char, dar puteau la fel de bine să intre pe mâna hackerilor mai sofisticați și de la distanță.

E vorba, în principiu, de modelul de imagini .qmg, pentru care Samsung a introdus suport în 2014. Pe versiunea modificată de Android pe care Samsung o folosește pe smartphone-urile sale, atacatorul putea compromite device-ul vizat fie prin trimiterea unui fișier, fie de la distanță.

Așadar, dacă deții un dispozitiv Samsung fabricat după 2014, ar fi bine ca update-ul de pe luna mai să fie instalat cât mai repede. Acolo se găsește și acest patch care rezolvă problema semnalată de Google Project Zero încă din luna februarie.

E, de fapt, aceeași vulnerabilitate descoperită recent și la Apple, pentru care americanii au susținut că au rezolvare. Pentru modelele mai noi de la Samsung, update-ul care rezolvă problema va veni în luna mai. Numai că nu va fi disponibil în același timp pentru toate modelele.

Unii utilizatori de Samsung, așadar, au de așteptat mai mult decât ceilalți.

Citește și: