S-a decis, se dau 2.500 de lei pentru sute mii de români. Ce condiții sunt impuse pentru toți cei care au nevoie

S-a decis, se dau 2.500 de lei pentru sute mii de români. Ce condiții sunt impuse pentru toți cei care au nevoie

Guvernul asigură un ajutor pentru următoarele luni pentru sute de mii de români. Vorbim, în primă fază, de procent din salariul brut, dar și de bani direcți pentru anumite categorii de angajați.

Pentru următoarele trei luni, Guvernul a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă.

De la 1 iunie, statul va deconta angajatorilor, pe o perioadă de 3 luni, un procent de 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat anterior. Măsurile au fost anunțate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

În cazul cotei de 41,5%, angajatorii trebuie să suporte contravaloarea salariilor angajaţilor care beneficiază de măsură. După data de 25 a lunii următoare, depun, prin mijloace electronice, la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care beneficiază de sprijin, precizează Ministerul Muncii.

Totodată, e bine să știi că decontarea sumelor acordate se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor. Asta se face prin virament în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale, şi numai după verificarea îndeplinirii obligaţiilor declarative şi de plată aferente salariilor pentru care se suportă cota de 41,5%.

Suport mare pentru tineri și nu numai

Guvernul a mai anunțat că, de la 1 iunie 2020, angajatorii pot avea parte de suport financiar, dacă angajează anumite persoane. Aici se încadrează persoane de peste 50 de ani, dar și tineri NEETs (care nu sunt angajați sau nu mai urmează nicio formă de educație).

Condiția e ca acestora să le fi fost afectate contractele de muncă în perioada stării de alertă sau a stării de urgență. Și trebuie să fie înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Pentru acești angajați, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei (2.250 lei net).

Guvernul a mai decis că de aceeaşi facilitate vor beneficia şi angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani, notează Agerpres.

Etichete: