Rusia vrea „modelul Moscova” pentru toată țara după ce-a trecut de 2.300 cazuri

Rusia vrea „modelul Moscova” pentru toată țara după ce-a trecut de 2.300 cazuri
Sursa foto: Don Fontijn / Unsplash

În Rusia, numărul de cazuri a trecut de 2.300, cel puțin conform raportării oficiale. Capitala Moscova e închisă, cum se întâmplă în România cu Suceava. Acum, guvernul vrea să extindă strategia.

Guvernul din Rusia ar vrea carantină obligatorie pentru întreaga țară, după modelul aplicat în Moscova. În săptămâna precedentă, Putin a anunţat o serie de măsuri pentru stoparea propagării COVID-19 în ţară. Printre acestea se numără și o săptămână de concediu plătit. Totuși, îndemnnul general e ca oamenii să stea mai mult în case.

Rusia are peste 1.000 de cazuri doar în Moscova

În weekend, Rusia a anunțat că, oficial, a trecut de 1.000 de cazuri în capitală. Totodată, o informare din 29 martie venită de la cabinetul de criză al primăriei capitalei ruse a arătat că 85% dintre bolnavii de COVID-19 diagnosticaţi în Moscova au mai puţin de 65 de ani.

„Statisticile arată că boala se manifestă într-o formă gravă nu doar la moscoviţii de peste 65 de ani”, a informat cabinetul de criză, citat de Agerpres.

În cifre, asta înseamnă următoarea situație: dintre cele 1.014 cazuri diagnosticate în capitală, 46% sunt pacienţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 64 de ani; 33,5% au vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani; 15% sunt persoane peste 65 de ani şi 5,5% sunt persoane sub 18 ani.

Un decret din 28 martie arată că Rusia a închis și granițele. Măsura e activă din 30 martie. Restricţia nu priveşte transporturile de mărfuri, iar diplomaţii sunt, de asemenea, exceptaţi, la fel şi cetăţenii ruşi care trebuie să părăsească ţara în urma decesului unei rude apropiate în străinătate.

Accesul cetăţenilor străini în Rusia, cu excepţia rezidenţilor permanenţi, a fost interzis de la jumătatea lunii martie. Starea de urgență care cuprinde și carantina va fi activă în Rusia până pe 5 aprilie. Ca referință, Moscova are o populație de 12 milioane de locuitori.

Cât despre situația la nivel global, cifrele arată că sunt aproape 800.000 de cazuri cu circa 39.000 de decese. Vestea bună e însă că aproape 170.000 de oameni au fost declarați recuperați.

Citește și:
Etichete: