Românii se pot pensiona mai devreme. Ce condiții trebuie să îndeplinești?

Românii se pot pensiona mai devreme. Ce condiții trebuie să îndeplinești?

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede extinderea categoriilor de persoane ce beneficiază de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare.

Conform acestei legi, se vor pensiona mai devreme persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone cu poluare remanentă, categorizate în funcție de nivelul și istoricul de poluare.

Categoriile de poluare incluse în actul normativ

Noua lege face referire la persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza:

  • Extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase;
  • Extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu;
  • Extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră;
  • Extracției de amoniac şi derivate;
  • Extracției de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu
  • Radiaţiilor din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri;\
  • Extracției de pulberi metalice şi / sau de cocs metalurgic;
  • Prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos;
  • Distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Lista localităților încadrate ca fiind afectate de astfel de tipuri de poluare include 27 de zone noi și poate fi consultată aici. Cele mai multe localități afectate se află în județele Hunedoara, Gorj, Suceava, Alba și Caraș-Severin.

Poluarea aerului își face drum cu ușurință, pătrunde prin nări până la organele interne și reprezintă cauza deceselor a peste 26.490 de români pe an, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu.

La nivel mondial, numeroase studii dezbat despre efectele devastatoare pe care acest tip de poluare le are asupra organismului uman.

Un studiu publicat în august 2019 a arătat că poluarea aerului, în special cea cu ozonul de la nivelul solului, care crește odată cu schimbările climatice, poate accentua afecţiunile pulmonare la fel de mult ca fumatul unui pachet de ţigări pe zi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: