Românii care se îmbolnăvesc în spital, în statistici uimitoare: noi consecințe ale pandemiei

Românii care se îmbolnăvesc în spital, în statistici uimitoare: noi consecințe ale pandemiei

Spitalele de stat din România sunt un dezastru, iar această realitate nu poate fi contrazisă de nimeni. Din păcate, bolnavii de coronavirus acolo ajung și pleacă acasă cu mai multe afecțiuni decât la sosire.

Infecțiile sau afecțiunile luate din spital sunt intitulate nosocomiale. Conform dexonline, nosocomiali, -e, adj. Spitalicesc. ◊ Infecție nosocomială = infecție luată din spital. < gr. νοσοκομεῖον (spital) < νόσος (boală) + κομέω (a îngriji). Lăsând însă terminologia la o parte, partea tristă este că suntem lideri când vine vorba de astfel de afecțiuni. În ceea mai mare parte a țărilor civilizate, așa ceva nu există, pentru că ar deschide porțile către o serie stufoasă de procese pentru malpraxis.

În cifre, 1.356 de pacienți din spitalele românești s-au infectat cu infecții asociate actului medical (infecții nosocomiale) în ultimele 7 luni – perioada 1 martie-30 septembrie 2020. Informația a fost confirmată printr-o notă a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate privind infecțiile raportate oficial de spitale. Dintre pacienții afectați, 274 erau internați în spitale COVID, 557 în spitale de suport COVID, iar 525 în spitale non-COVID.

ANMCS nu precizează în ce fel au afectat infecțiile nosocomiale starea acestor pacienți. Practic, nu știm dacă starea lor de sănătate s-a agravat semnificativ sau dacă, în cel mai rău caz, a dus la deces. De asemenea, nu știm exact despre ce spitale este vorba, pentru a le evita. În schimb, sunt împărțite pe regiuni ale țării.

În intervalul 01.03.2020 – 30.09.2020 au fost înregistrate în total, în spitalele românești, 2.620 de evenimente adverse asociate asistenței medicale, dintre care 1.356 (51,76%) au avut ca și consecință asupra pacientului o infecție.

În mod inevitabil, SARS-CoV-2 s-a transformat de asemenea în infecție nosocomială. Oamenii au ajuns la spital cu alte probleme de sănătate, dar s-au ales cu coronavirus în 211 cazuri. Dintre acestea, 110 au fost raportat în spitale non-Covid, 39 în spitale Covid și 62 în spitale de suport Covid. Ca referință, cel mai probabil, în spitalele destinate bolnavilor de coronavirus, infectați au fost cadrele medicale.

Cel mai probabil, de acum înainte, vom vedea deseori astfel de statistici. În luna septembrie 2020 a fost implementat Registrul Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (R-IAAM). Înregistrările în R-IAAM acoperă toate cerințele existente în reglementările în vigoare (Ordinul MS nr. 1101 din 2016 cu modificările și completările ulterioare) corespunzătoare Registrului unic de raportare a IAAM, precizează ANMCS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: