03 mai 2020 | 13:19

România a dat un număr record de amenzi: unde se duc, de fapt, banii

ACTUALITATE
România a dat un număr record de amenzi: unde se duc, de fapt, banii

Prin ordonanțele militare a fost instituită și-o schemă de amenzi pentru cei care nu respectă izolarea sau limitarea deplasării. La început de aprilie, amenzile au fost majorate. Acum, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a explicat ce se întâmplă cu banii.

Pe 22 aprilie, România a ajuns în presa internațională. BBC a explicat că la noi s-a dat un număr record de amenzi în cuantum de aproape 78 de milioane de euro la acel moment. În prezent, valoarea a ajuns la peste 120 de milioane de euro. În acest context a venit și Vela cu declarații.

„[…] am discutat [cu premierul Ludovic Orban] despre o situaţie de acest gen, pozitivă şi într-o perspectivă utilă, pentru a folosi aceşti bani doar către zona medicală, către spitalele din România şi, evident, către situaţii în care există persoane vulnerabile. Aşadar, aceste amenzi nu vor fi folosite în alte scopuri – ele în mod normal se duceau şi către administraţiile locale, că aici a fost şi un exces de zel uneori înregistrat şi prezentat de către mass media la nivel local când s-au dat amenzi şi într-un mod, să spunem exagerat, dar toată această cuantificare la sfârşitul lunii mai va fi analizată şi destinaţia acestor sume, ca să ştie toţi cei care au plătit amenzile, banii lor se vor duce în sistemul medical.”
Marcel Vela pentru Digi24

Amenzile date în perioada stării de urgență pentru nerespectarea restricțiilor din ordonanțelor militare se ridică la peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro).

Din 3 aprilie, MAI a crescut punctul de amendă în timpul stării de urgență

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie. Acestea sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.

Nu în ultimul rând, au fost întocmite, până în prezent, 516 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele