Îl poți controla cu ajutorul minții: robotul acesta îți ascultă gândurile și le execută

Îl poți controla cu ajutorul minții: robotul acesta îți ascultă gândurile și le execută

Oamenii de știință japonezi au creat un dispozitiv care permite oricui să controleze cu ajutorul minții un robot Gundam, unul dintre cei mai populari roboți fictivi de luptă ai universului anime-urilor.

Cercetătorii au personalizat o jucărie robot Zaku Gundam disponibilă prin linia Zeonic Technics de la Bandai, care permite cumpărătorilor să își programeze manual robotul folosind o aplicație pentru smartphone.

Pentru prototipul controlat de minte, cercetătorii pentru NeU, o asociere între Universitatea Tohoku și Hitachi, au dezvoltat o versiune care execută mișcări ca răspuns la activitatea creierului.

Mecanism controlat de minte

Pentru a controla robotul Gundam prin activitatea creierului, echipa NeU a construit un dispozitiv de tip bandă care se sincronizează cu robotul.

Cercetătorii și-au programat dispozitivul pentru a trimite date despre activitatea creierului către aplicația Zeonic Technica, care apoi declanșează mișcări ale robotului.

Munca cercetătorilor se bazează de fapt pe un mecanism fictiv de control al minții din seria anime Gundam numită “Psycommu”, care permite oamenilor să controleze roboții folosindu-și mintea.

Dispozitivul cu bandă creat de cercetătorii NeU măsoară trei niveluri diferite de activitate a creierului, fiecare dintre ele fiind legat de o anumită secvență de mișcare.

gundam

Interesant este că pachetul Zaku a fost conceput nu doar ca o jucărie, ci și ca un mijloc de educare a utilizatorilor cu privire la elementele de bază ale roboticii și principiilor de programare, potrivit Zeonic.

Deși sistemul NeU controlat de minte este încă în faza de prototip, aceasta nu este singura incursiune recentă a Japoniei de a aduce ficțiunea lui Gundam în realitate. În iulie, Japonia s-a putut mândri cu un robot Gundam de dimensiuni uriașe, care este treptat instruit pentru a adăuga mișcări noi în repertoriul său.

Vom vedea în curând un robot Gundam în mărime naturală pilotat prin controlul minții? Cu siguranță ar fi un mod extrem de bizar să încheiem acest an parcă inspirat din filme.

Citește și:
Etichete: