Relaxarea restricțiilor pe 15 mai, sub semnul întrebării: argumentele lui Arafat

Relaxarea restricțiilor pe 15 mai, sub semnul întrebării: argumentele lui Arafat

În timp ce numărul bolnavilor de coronavirus continuă să crească în România, foarte mulți români visează la relaxarea restricțiilor după date de 15 mai. Raed Arafat a atras atenția asupra faptului că lucrurile nu sunt atât de simple.

La momentul redactării acestui material, în România sunt înregistrate 11.339 de cazuri de infecții cu Covid-19. Acestea s-au reflectat în 641 de decese și doar 3141 de persoane s-au vindecat. Restul cazurilor sunt active, lăsând la o parte număr mare de asimptomatici care nu au fost testați. Din acest motiv, Arafat nu este cel mai optimist când vine vorba de relaxarea restricțiilor de circulație.

Într-o intervenție la Antena 3, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atras atenția asupra faptului că mai este mult timp până pe 15 mai și nu știe nimeni cum va arăta situația la momentul respectiv. Din acest motiv, nu este inspirat să ne relaxăm.

„Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie. să spunem că pe 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu trebuie să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de respectarea măsurilor care sunt impuse în perioada asta. Mai avem aproximativ două săptămâni și către sfârșitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situația, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii să ne înțeleagă. Acest lucru e foarte greu de făcut și dacă acum începem să dăm măsuri clare care vor fi luate, că sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili. Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua”, a explicat Arafat la Antena 3.

Într-o manieră mult mai realistă decât a altor oficialii care și-au făcut planuri pentru acea perioadă, Arafat atrage atenția asupra faptului că, în cazul în care situația se va înrăutăți, relaxarea restricțiilor se poate anula.

„Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Noi insistăm să se respecte toate regulile. Dacă vedem că situația merge altfel decât sperăm, poate că măsurile pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm. Trecem printr-o perioadă dificilă, dar mai avem de răbdat două săptămâni. Dacă astea le răbdăm și vedem în data de 15 că situația e chiar ok, atunci e un lucru bun pentru toți că pot începe măsurile de relaxare graduală, cu măsurarea impactului între măsurile respective și luând măsurile cele mai puțin riscante la început și, încet-încet, creștem gama măsurilor de relaxare. Dacă începem înainte de 15 și ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic și brusc ne trezim într-o săptămână – două că avem deja mii de cazuri, că avem sute de cazuri în Terapie Intensivă și ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău”, a concluzionat șeful UPU, după ce a atras atenția că până pe 14 mai sunt în stare de urgență.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: