Răspunsuri la una dintre marile dileme: cu cine semeni mai mult, cu mama sau cu tata?

Răspunsuri la una dintre marile dileme: cu cine semeni mai mult, cu mama sau cu tata?

Dintr-un fel de simț al responsabilității față de egalitate, ne spunem de multe ori că suntem produsul, în egală măsură, al ambilor părinți. Dar nu este întotdeauna cazul.

Dar, în aceste condiții, pe cine ar trebui să identifici drept responsabil pentru acele trăsături care nu îți plac? Ce ai moștenit de la mama și ce ai moștenit de la tata?

De la cine moștenim daltonismul?

În general, dacă ești bărbat, îi poți mulțumi mamei tale.

Incapacitatea de a distinge între roșu și verde este o tulburare legată de cromozomul X, care afectează aproape 6% din populația masculină la nivel mondial, însă doar 0,4% din populația feminină.

Acest lucru se datorează faptului că bărbații moștenesc doar un cromozom X, care provine de la mama lor, și de acolo provine daltonismul.

În schimb, dacă ești femeie, trebuie să obții cromozomii X de la ambii părinți.

Deci, 0,4% din populația feminină poate da vina și pe tată.

De la cine moștenim calviția?

O componentă mare care formează această problemă provine, de asemenea, de la cromozomul X, așa că probabil ai moștenit acest lucru de la mama ta.

Cu toate acestea, un studiu care a implicat 52.000 de persoane a constatat că genele de pe alți cromozomi pot afecta această afecțiune, pe lângă factori de mediu precum vârsta, stresul și dieta, așa că probabil nu ar trebui să o blamezi în totalitate pe mama ta.

Cercetările au constatat, de asemenea, că forma capătului nasului, zona de deasupra și de sub buze, pomeții și colțul interior al ochiului sunt puternic influențate de genetică.

Cum ne împărțim cromozomii?

Acum, chiar dacă primești jumătate din cei 46 de cromozomi ai tăi de la mamă și cealaltă jumătate de la tată, rezultatele unui studiu care implică șoareci genetic diferiți, au constatat că pentru 60% din gene copia paternă a fost mai activă decât copia maternă.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de dezechilibru alelic.

Același studiu a remarcat, de asemenea, că creierul acestor șoareci seamănă mai mult cu cel al tatălui lor decât al mamei lor.

Cu toate acestea, la oameni vedem de fapt contrariul.

Creierul nostru este mai asemănător cu cel al mamei noastre, ceea ce este valabil mai ales pentru fiice. Interesant este că regiunile similare ale creierului sunt de fapt asociate cu afecțiuni depresive, sugerând că tulburările de dispoziție pot trece de la mamă la fiică.

De la cine moștenim ADN-ul?

Biologii obișnuiau să creadă că tot ADN-ul provine din nucleu, dar acum știm că mitocondriile au și ele rol în unele gene care codifică proteinele.

Și acest ADN mitocondrial este moștenit în mod specific de la mama ta, deoarece ADN-ul mitocondrial al tatălui tău se degradează imediat după fertilizare.

Având în vedere cât de important este ADN-ul mitocondrial în celulă, există o legătură maternă mai puternică.

Mutațiile ADN-ului mitocondrial au fost asociate cu diabetul de tip 2 și boala Parkinson – care mai probabil a venit de la mama ta.

În cele din urmă, poate părea că o mulțime de trăsături vin de fapt de la mama ta, sau cel puțin, din cromozomul X, și asta este în general adevărat, din punct de vedere genetic.

Cromozomul Y este foarte mic și nu conține la fel de multe gene, iar, atât femeile cât și bărbații conțin cromozomi X, care poartă mai multe gene.

Dar pe măsură ce cercetăm mai multe despre noi înșine la nivel genetic, diviziunea între ceea ce ai primit de la mamă vs. tată poate deveni și mai pronunțată.

Citește și:
Etichete: