Proprietățile medicinale ale canabisului, recunoscute de ONU: cum a ajuns planta să fie privită altfel

Proprietățile medicinale ale canabisului, recunoscute de ONU: cum a ajuns planta să fie privită altfel

În diverse colțuri ale mapamondului, legalitatea canabisului variază enorm. În timp ce ai mari șanse să ajungi în închisoare pentru câteva grame într-o țară, Amsterdam este renumit pentru deschiderea față de subiect.

Percepția generală asupra subiectului a suferit însă o modificare importantă în această săptămână, odată cu un comunicat al Organizației Națiunilor Unite. Aceasta este cea mai mare schimbare a politicii privind drogurile care a fost introdusă în ultimele decenii. Practic, au fost recunoscute în mod oficial proprietățile medicinale ale canabisului și, implicit, substanța a fost eliminată de pe lista stupefiantelor cele mai periculoase. În continuare este interzis consumul în scop recreativ, dar vestea este cu siguranță una foarte bună.

Majoritatea simplă a celor 53 de state ale Comisiei ONU privind Stupefiantele – organul executiv în domeniul politicilor privind drogurile – a decis retragerea canabisului şi a derivatelor sale de pe lista nr. 4 a Convenţiei unice asupra drogurilor din 1961. Ca referință, în cadrul ONU, canabisul era clasificat pe listele cu nr.1 şi nr. 4, cea din urmă fiind rezervată drogurilor cele mai periculoase şi plasate sub control strict, precum heroina, şi cărora li se recunoaşte o slabă valoare medicală.

Dintr-un punct de vedere, legalitatea canabisului este acum pe aceeași linie cu morfina. Nu devine peste noapte un produs ușor de achiziționat, dar medicii o pot prescrie în anumite circumstanțe.

Ca un detaliu interesant, toate statele Uniunii Europene (UE), cu excepţia Ungariei condusă de extremistul Viktor Orban, şi multe altele de pe continentul american au format o majoritate simplă de 27 de voturi pentru a aproba această schimbare. De partea cealaltă a baricadei, o mare parte dintre ţările din Asia şi Africa s-au opus, excepţiile importante fiind India sau Maroc.

Schimbarea incredibil de importantă va facilita cercetarea la un nivel global a beneficiilor medicale derivate din canabis. Până la ora actuală, au fost deja contorizate rezultate promițătoare în tratamentul unor afecțiuni grave precum Parkinson, scleroză, dureri cronice sau anumite forme de cancer.

Votul vine la doi ani după ce OMS a recunoscut utilitatea medicală a canabisului şi a recomandat retragerea sa de pe lista 4, dar menţinerea sa pe lista 1.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI