Proiectul românesc care poate da internet din spațiu prin cea mai avansată tehnologie

Proiectul românesc care poate da internet din spațiu prin cea mai avansată tehnologie
Sursa foto: Balonul din imagine are scop pur ilustrativ. Nu reprezintă proiectul românesc

Compania românească CryptoDATA lansează pe 9 iulie în stratosferă, lângă Buzău, un balon meteo pentru testarea unui sistem internet prin blockchain.

Balonul meteo va fi lansat la o altitudine de aproximativ 33 de kilometri şi va transporta în stratosferă un set de echipamente care testează comunicarea globală criptată Voice Over Blockchain Protocol. Acesta este un test preliminar înainte de lansarea pe orbită joasă a primului satelit de test, programată pentru februarie 2021.

CryptoDATA este o companie cu capital 100% românesc. CryptoDATA este o companie ce și-a construit activitatea pe baza mining-ului de cryptovalută. Este o casă a unităților de procesare de date, unde sunt asigurate cele mai bune condiții pentru funcționare și dezvoltare a acestora.

Proiectul GLOBAR

Proiectul poartă numele de GLOBAR și este o nouă rețea globală ce are ca scop comunicarea și transferul de date între device-urile utilizatorilor. „Acest ecosistem este, de fapt, o rețea descentralizată de comunicare securizată, prin tehnologia blockchain. Pe scurt, reprezintă un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări”, spune Ovidiu Toma, CEO CryptoDATA, citat de Agerpres.

Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat şi patentat de CryptoDATA, VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). Această tehnologie este acum implementată, testată şi adaptată pe dispozitivele adresate publicului larg IMPulse K1 Smartphone şi WHIM Laptop, după cum a explicat Toma.

„Până acum, acest protocol s-a dovedit a fi impenetrabil şi cu o viteză de comunicare extraordinar de mare. Din acest motiv, dorim să construim o reţea globală care să aibă la bază acest protocol. Facem lansarea balonului în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer şi acoperirea dispozitivelor.”
Ovidiu Toma

Dacă echipamentele trec testele în februarie 2021, împreună cu companiile Momentus şi SpaceX, compania intenționează să trimită primul satelit de test în orbita joasă a Pământului. Conform companiei, reţeaua GLOBAR va oferi omenirii mobilitate, flexibilitate şi securitatea în domeniul comunicaţiilor şi transferului de date.