14 feb. 2020 | 12:17

Proiectul ambițios care i-ar putea ajuta enorm pe bolnavii de Alzheimer

ACTUALITATE
Proiectul ambițios care i-ar putea ajuta enorm pe bolnavii de Alzheimer

Tehnologia e parte din multe industrii în acest moment. Dar ar putea veni cu soluții extrem de eficiente mai ales în medicină. Un proiect ambițios a fost lansat pentru a veni în sprijinul persoanelor care sunt diagnosticate cu boala Alzheimer.

O echipă de cercetători din Marea Britanie crede că are soluția salvatoare pentru persoanele care sunt depistate cu boala Alzheimer. Au pus pe hârtie un plan extrem de ambițios pentru a dezvolta un dispozitiv inteligent care să depisteze primele semne ale bolii.

E vorba de un gadget care se poartă la mână, asemenea unui ceas inteligent sau brățară inteligentă. Impresionantă este, însă, munca din spatele unui astfel de proiect. Pentru că vor fi analizate date de la un număr de cinci milioane de voluntari, cooptați dintr-un alt program guvernamental.

Cum va funcționa dispozitivul care va depista Alzheimer

Proiectul e condus de un centru britanic specializat în descoperirea timpurie a bolilor neurodegenerative denumit Edon (Early Detection of Neurodegenerative diseases). În cadrul creării dispozitivului de tip wearable se vor analiza o serie de date cu ajutorul inteligenței artificiale.

Aceste informații vor fi folosite apoi pentru a veni cu un design al prototipului în următorii trei ani.

În prezent, brățările și ceasurile inteligente adună extrem de multe informații de ordin medical de la cei care le poartă. E vorba, între altele, de ritmul cardiac, obiceiurile de somn și distanța parcursă zilnic – pe jos sau cu mașina. Cercetătorii britanici speră că, în acest fel, pot descoperi și primele semne ale bolii Alzheimer.

Identificate devreme, acei pacienți pot fi ajutați pentru ca boala să nu devină mai gravă.

La nivel mondial, a fost pornită și o inițiativă care vine în sprijinul bolnavilor de Alzheimer, susținută chiar de Bill Gates. Dar și guvernul Marii Britanii are planuri mari în acest sens. Iar cercetătorii susțin că inteligența artificială poate ajuta multe ramuri ale medicinei și poate transforma acest domeniu.

Datele din Marea Britaniei arată că aproximativ 850.000 de persoane suferă de demență. La nivel global, numărul lor e de așteptat să crească de la 50 de milioane în 2018 la peste 152 de milioane în 2050. De trei ori mai mult, așadar.

Proiectul pentru depistarea primelor semne ale bolii Alzheimer va fi realizat și cu sprijinul a cinci milioane de voluntari din Regat, care sunt deja parte într-un proiect guvernamental referitor tot la depistarea timpurie a bolilor. Toți poartă diverse dispozitive pentru ca medicii să adune informații și să descopere obiceiuri comune care-i pot ajuta să dezvolte noi tehnologii în domeniu.