Programul Casa Verde, o mare țeapă? Cum îi lasă Guvernul pe solicitanți cu ochii-n soare

Programul Casa Verde, o mare țeapă? Cum îi lasă Guvernul pe solicitanți cu ochii-n soare

Guvernul a promis bani celor care vor să-și monteze panouri fotovoltaice în cadrul programului Casa Verde. Numai că această schemă de sprijin a rămas, deocamdată, la stadiul de promisiune. Pentru că pași nu s-au făcut în această direcție. Iar Greenpeace a decis să intervină.

Programul Casa Verde e promisiunea Guvernului pentru un mediu mai puțin poluat. AFM oferă finanțare de cel mult 20.000 de lei pentru sisteme fotovoltaice de cel puțin 3 kW pentru cetățenii care vor să-și producă singuri energia electrică.

Doritori există, din moment ce s-au înscris zeci de mii de români. Numai că aceștia riscă să fie lăsați cu ochii în soare. Pe lângă faptul că mai bine de jumătate dintre aceștia au fost respinși, adică peste 13.000 de solicitanți, pentru restul situația e incertă. Greenpeace – ONG-ul care se ocupă de problemele de mediu – a decis să intervină și a sesizat Avocatul Poporului.

Asta pentru că lucrurile sunt tărăgănate deja de prea multă vreme.

Solicitanții din programul Casa Verde riscă să fie lăsați cu ochii în soare

Pe hârtie, cifrele arată cam așa: finanțarea oferită de AFM înseamnă cel mult 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice. Fondurile totale se ridică la 113 milioane de euro.

Numai că Greenpeace atrage atenția că Guvernul trage foarte tare de timp.  Cetățenii respinși recent (peste 11.000) din cauza unor așa-zise documente „expirate” au depus contestații și nici cei declarați admiși în program nu au semnat contractele de finanțare. Președintele AFM, Andreea Kohalmi Szabo, promitea pe 10 iunie că „în următoarele zile” le va transmite beneficiarilor spre semnare primele contracte.

Nu s-a întâmplat nimic de atunci, așa că Greenpeace a sesizat Avocatului Poporului.

“Amăgiți de declarațiile oficiale din perioada septembrie-noiembrie 2019 ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), cetățenii nu au reînnoit documentele necesare pentru a aplica la sesiunea din noiembrie 2019 a programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM a respins, ignorând propriile declarații, tocmai din acest motiv, mii de aplicanți la începutul lunii iunie 2020. Greenpeace România a decis să sesizeze Avocatului Poporului aceste fapte deosebit de grave”, arată un comunicat al ONG-ului de mediu.

Programul, o mare țeapă?

Greenpeace susține că statul nu răspunde reclamațiilor făcute de solicitanți. Situația nu e deloc transparentă.

„Situația creată de AFM sfidează orice logică și nicio autoritate superioară, precum Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau Primul-ministru, nu intervine deocamdată. Mii de cetățeni au fost induși în eroare de comunicatele oficiale ale unor instituții ale statului, iar vocile lor sunt pur și simplu ignorate acum, deși au fost trimise peste 3000 de mesaje către autoritățile amintite. Autoritățile publice au obligația de a comunica informații complete și reale. Cetățenii trebuie să poată avea încredere în ceea ce spun autoritățile publice în comunicate oficiale, iar cand acestea greșesc, trebuie să-și asume acest lucru, nu să pună vina pe umerii cetățenilor” – Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România

Legea spune că AFM are la dispoziție maximum 15 zile lucrătoare pentru soluționarea contestațiilor primite. Deși nu a finalizat analiza contestațiilor, AFM invită deja cetățenii respinși în program să se înscrie la o nouă sesiune de finanțare în toamnă, la o dată neprecizată.

„Programul Casa Verde Fotovoltaice nu mai este credibil și, din păcate, acest lucru afectează percepția publică asupra energiei regenerabile, în general. Este, de asemenea, un eșec major în administrarea unor fonduri europene. România trebuie să acționeze pentru a limita efectele crizei climatice și să investească în energie verde. Avem cu toții dreptul la un mediu curat și autoritățile trebuie să acționeze pentru a ne asigura accesul la acest drept, nu să ne saboteze, prin lipsă de profesionalism.” a mai declarat Marian Mândru.

Citește și: