Probleme mari la TikTok: ce au descoperit experții despre clipurile video

Probleme mari la TikTok: ce au descoperit experții despre clipurile video

TikTok e aplicația creată de chinezi care câștigă tot mai mult teren în rândul tinerilor. E văzută drept o amenințare la adresa Instagram, dar nu-i deloc lipsită de hibe.

TikTok e deținută de chinezii de la ByteDance. Are un succes imens în rândul tinerilor, dar a ridicat și niște probleme de securitate națională prin SUA. Ca orice serviciu oferit de chinezi, acesta poate veni la pachet cu multe riscuri.

De această dată, nu e vorba de culegere ilegală de date sau de folosirea lor în scop politic. E vorba de hibe de securitate extrem de importante, care ar putea fi speculate de hackeri. Specialiștii și-au dat seama că aceștia pot adăuga sau șterge clipuri video, pot schimba setările privind confidențialitatea sau pot intra în posesia datelor utilizatorilor.

ByteDance susține că a rezolvat aceste probleme. Dar e clar că mai sunt multe de îmbunătățit.

Care-i problema cu TikTok

Cercetătorii din domeniul cibernetic de la compania Check Point au constatat că TikTok are multiple probleme de securitate. Toate pot fi exploatate de hackeri, în defavoarea utilizatorilor platformei de socializare. Chinezii de la ByteDance au fost informați despre aceste lucruri încă din luna noiembrie.

Posibil, însă, ca utilizatorii să nu fi scăpat de această dată, deși date certe nu există în această privință. Vulnerabilitățile au fost încadrate într-o categorie denumită zero-day, adică o scăpare de care hackerii care vor să fure date ar fi putut, totuși, să nu profite.

Ceea ce au descoperit experții de la Check Point reprezintă, însă, un lucru extrem de grav pentru orice platformă de socializare. Ei au constat că, din cauza hibelor de securitate, hackerii ar fi putut accesa numerele și ar fi putut trimite mesaje în numele utilizatorilor. Mai mult, puteau șterge videouri, puteau adăuga altele (care în mod normal sunt interzise pe platformă) sau ar fi putut intra în posesia unor date sensibile.

Iar din cauza acestor probleme, mai bine de jumătate dintre utilizatorii platformei erau expuși. Numai că cei care au descoperit aceste hibe de securitate nu au acces și în interiorul platformei pentru a vedea dacă, într-adevăr, acestea au fost exploatate de hackeri.

Singurul răspuns în această privință ar trebui să vină de la chinezii de la ByteDance. Și n-a venit.

TikTok are, în acest moment, peste 1,5 miliarde de descărcări, iar popularitatea sa crește de la o lună la alta.