Prioritățile lui Orban, în pandemie: alegerile ”organizate cât mai repede”

Prioritățile lui Orban, în pandemie: alegerile ”organizate cât mai repede”

În timp ce românii stau în casă și se confruntă în fiecare zi cu declarații contradictorii de la oficiali, Ludovic Orban lucrează la un plan pentru desfășurarea alegerilor din acest an.

În teorie, până la finele acestui an, ar fi trebuit să avem parte de două rânduri de alegeri. Era programat să mergem la vot pentru alegeri parlamentare și locale. În contextul pandemiei și a modului radical în care această perioadă dificilă ne-a influențat viața, te-ai fi așteptat că votul să fie pe ultimul loc în lista priorităților guvernului. Într-o intervenție televizată premierul ne-a demonstrat contrariul.

Momentan, nu este foarte clar în ce condiții se va începe școala după 15 mai, dacă se va începe și dacă autoritățile locale își vor permite să finanțeze cheltuielile adiționale pentru copii cu măști, mănuși, dezinfectant și nu numai. Cu toate acestea, premierul a insistat pe importanța cheltuielii fabuloase pe două tururi de scrutin.

Alegerile locale nu vor fi amânate pentru anul viitor. În scenariul în care vom scăpa de pandemie la începutul lunii iulie, alegerile vor avea loc în septembrie. Alegerile parlamentare trebuie organizate și mai repede de această dată, fapt care s-ar putea să forțeze implementarea la scară largă a votului prin corespondență și a votului electronic, a explicat premierul la B1 TV.

„Dacă primul val de epidemie se va stinge la 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi sunt că un al doilea val va fi posibil după luna octombrie, cred că am putea organiza alegerile locale în septembrie. Părerea mea e că trebuie organizate cât mai repede”, a spus premierul Ludovic Orban, la B1.

Experții epidemiologi sunt de părere că ne vom confrunta cu un al doilea val de coronavirus în toamnă, dar premierul vrea să organizeze alegerile ”în jurul lui”, electronic, de la distanță, doar să fie anul acesta.

„Vom vedea ce se va întâmpla în decembrie. În mod normal, alegerile parlamentare trebuie organizate pe data de 6 decembrie. Sigur, în cazul în care va veni al doilea val în toamnă, ne va găsi mult mai bine pregătiţi şi eu cred că dacă luăm măsuri corecte aşa cum am luat şi acum, răspândirea virusului nu va fi atât de mare şi dacă adăugăm şi câteva modalităţi de vot, votul prin corespondenţă înclusiv în ţară sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezenţă la vot semnificativă”, a mai spus Orban.