25 nov. 2019 | 12:47

Harta interactivă care îți arată cum s-a votat în localitatea ta la alegerile prezidențiale

ACTUALITATE
Harta interactivă care îți arată cum s-a votat în localitatea ta la alegerile prezidențiale

Alegerile prezidențiale s-au terminat și deja știm cine le-a câștigat. Totuși, dacă ești curios să vezi cum s-a votat la tine în localitate, există o hartă interactivă.

Pe 24 noiembrie 2019 românii au votat candidatul la prezidențiale pe care îl considerau cel mai potrivit să-i reprezinte la Cotroceni pentru următorii cinci ani. Au avut de ales dintre Klaus Iohannis, candidatul PNL, și Viorica Dăncilă, candidatul PSD. Deși nu s-au terminat de numărat voturile, deja putem spune că președintele României va continua să fie Klaus Iohannis.

Harta interactivă care îți arată cum s-a votat la tine în localitate la alegerile prezidențiale

Site-ul amvotat.ro îți pune la dispoziție o hartă  în care poți vedea exact câți votanți au avut fiecare dintre candidați la tine în localitate și cine a reușit să obțină mai multe voturi. Harta are și o versiune interactivă, în care poți vedea exact cum s-a votat în localitatea în care locuiești la alegerile prezidențiale din 2019. O poți accesa aici.

Rezultatele provizorii la ora 9:00, după numărarea a 8,913,725 de voturi din țară, arată cam așa:

 

harta alegerile prezidențiale

Fiecare culoare este asociată unui partid anume (roșu pentru PSD și albastru pentru PNL). Intensitatea mai mare a culorii reprezintă un procent mai mare de voturi obținute.

Potrivit hărții, Klaus Iohannis a obținut 5,631,685 voturi de la români. În total, are 2222 localități câștigate. De partea cealaltă, Viorica Dăncilă a câștigat 3,282,040 voturi dintre voturile românilor. Asta i-a adus candidatei PSD 964 localități câștigat.

Cine a câștigat alegerile

La momentul scrierii, informațiile de la Biroul Electoral Central (BEC) arată că președintele actual al României a câștigat detașat alegerile prezidențiale în fața contracandidatei sale, Viorica Dăncilă:

Klaus Iohannis – 65,88%

Viorica Dăncilă – 34,12%

Potrivit rezultatelor provizorii centralizate luni dimineață de către Autoritatea Electorală Permanentă, în total, Klaus Iohannis a obţinut 6.437.151 voturi, dintre care 863.849 au venit din diaspora. De cealaltă parte, Viorica Dăncilă a obținut în total 3.337.533 de voturi. Dintre acestea, a primit doar 55.493de voturi din diaspora.