Primul vaccin pentru COVID-19: ce să știi despre reușita în lupta cu coronavirus

Primul vaccin pentru COVID-19: ce să știi despre reușita în lupta cu coronavirus

Specialiști din Canada au anunțat că sunt aproape de-a avea vaccin pentru COVID-19. În lupta cu pandemia de coronavirus, aceasta e cea mai bună veste. Ce înseamnă însă demersul lor și cât sunt de aproape?

Compania Medicago susține că a produs cu succes o Particulă de Tip Virus (Virus-Like Particle – VLP) a noului coronavirus. Asta la 20 de zile după ce a obţinut gena SARS-CoV-2. Aceasta e denumirea oficială a virusului care provoacă boala COVID-19.

Ce ar trebui să știi acum e că producerea VLP este primul pas în dezvoltarea unui vaccin pentru noul coronavirus. Urmează un test pre-clinic pentru siguranţă şi eficacitate. După finalizatea testului, Medicago se aşteaptă să discute cu agenţiile competente din domeniul sănătăţii pentru iniţierea în vara anului 2020 (iulie – august) a testelor clinice pe oameni. Și abia după testele pe oameni vom ști dacă există un vaccin bun sau nu.

La ce se mai lucrează, dincolo de un vaccin pentru COVID-19

Medicago foloseşte platforma sa de tehnologie pentru dezvoltarea de anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Face asta în colaborare cu Centrul pentru Cercetări în Domeniul Bolilor Infecţioase al Laval University, condus de dr. Gary Kobinger. A contribuit la dezvoltarea unui vaccin şi a unui tratament pentru Ebola.

Aceşti anticorpi pentru SARS-CoV-2 ar putea să fie utilizaţi pentru tratarea persoanelor infectate cu virus. Aceste cercetări sunt finanţate, parţial, de Institutul Canadian pentru Cercetări în Domeniul Sănătăţii (Canadian Institutes for Health Research – CIHR).

„Ritmul progresului iniţial pentru COVID-19 poate fi atribuit capabilităţii platformei noastre bazată pe plante, care este capabilă să producă soluţii de vaccinuri şi anticorpi pentru a contracare acest risc global pentru sănătatea publică. Capacitatea de a produce un vaccin candidat în decurs de 20 de zile după obţinerea genei este un factor de diferenţiere major pentru tehnologia noastră dovedită. Această tehnologie ne permite să efectuăm o extrapolare cu o viteză fără precedent pentru a putea să combatem COVID-19.”
Doctor Bruce Clark, CEO Medicago

Ce potențial are tehnologia Medicago? E vorba de o tehnologie brevetată bazată pe plante pentru dezvoltarea unor terapii bazate pe proteine. Spre deosebire de vaccinurile tradiţionale, Medicago nu foloseşte produse animale sau virusuri vii pentru a-şi crea produsele. În schimb, utilizează Particule de Tip Virus (VLP-uri) care imită forma şi dimensiunile unui virus. Permit corpului să îi recunoască şi să creeze un răspuns imunitar printr-o modalitate non-infecţioasă.

Medicago este o companie biofarmaceutică cu peste 450 de angajaţi în Canada şi Statele Unite ale Americii. Philip Morris deține 40% din companie. Producătorul de tutun a investit pentru prima oară în această companie în urmă cu un deceniu. Atunci căuta modalităţi de diversificare a activităţilor în afara pieţei de ţigări.

Gigantul din industria tutunului a investit peste 15 milioane de dolari în compania de biotehnologie, crescându-şi în cele din urmă participaţia la 40%. Ca istoric, compania a produs, în 2009, un vaccin candidat, la nivel de cercetare, împotriva H1N1 în numai 19 zile. Gripa porcină din 2009 a fost ultima mare epidemie care a lovita lumea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: News.ro