Primul super iaht propulsat cu hidrogen, comandat de Bill Gates: cât de spectaculoasă este achiziția

Primul super iaht propulsat cu hidrogen, comandat de Bill Gates: cât de spectaculoasă este achiziția

Indiferent câte proiecte caritabile are pe rol Bill Gates și fundația sa, în final, este și el om. Din acest motiv, tocmai și-a comandat un super iaht, primul din lume propulsat de hidrogen.

Intitulat simplu The Aqua (Apa), noul super iaht comandat de Bill Gates s-ar putea să se laude cu titlul de cel mai prietenos cu mediul înconjurător creat vreodată. Dincolo de faptul că este o manifestare ostentativă de bogăție, creație este prima din lume de o asemenea anvergură care va folosi un sistem de propulsie pe bază de hidrogen.

Fondatorul Microsoft a comandat iahtul Aqua de la compania Sinot și, din câte se pare, valorea achiziției gravitează în jurul cifrei de 644 milioane de dolari. Până când se va materializa însă proiectul, mai durează câțiva ani. În teorie, ar trebui să fie gata în 2024.

Aqua al lui Bill Gates va avea o lungime de 112,7 metri și cinci punți, spațiu pentru 14 oaspeți și 31 de membri ai echipajului. Nu va lipsi o sală de forță. Partea de propulsie va consta în două motoare de câte 1MW al căror combustibil va fi hydrogen lichid, super răcit.

În cazul în care vrei să faci un foc de tăbără pe punte, ca să te încălzești iarna, în loc de lemne sau cărbuni, se va folosi un sistem pe bază de gel inflamabil. Nu va fi cel mai rapid din lume, cu o viteză de 31,5 kilometri pe oră, dar cu o autonomie de 6000 de kilometri, nu ar trebui să întâmpine probleme în parcurgerea oceanului.

Este însă important de reținut că această creație nu va fi complet ecologică. Din cauza rarității stațiilor de încărcare cu hidrogen, va avea un motor diesel de backup care va funcționa cu motorină. Una peste alta, în opinia mea, este drăguț că Bill Gates își folosește banii și pentru micile bucurii ale vieții, nu doar pentru a duce internet la copiii flămânzi din Africa.

Citește și: