30 aug. 2020 | 15:42

Primul salt dintr-un avion alimentat cu energie solară

ACTUALITATE
Primul salt dintr-un avion alimentat cu energie solară

Raphael Domjan, un explorator elvețian, a finalizat ceea ce se pretinde a fi primul salt cu parașuta din lume dintr-o aeronavă alimentată cu energie solară.

Domjan, în vârstă de 48 de ani, a decolat de pe un aeroport din vestul Elveției și a sărit de la aproximativ 1,500 de metri înălțime.

Ceea ce este interesant însă, este că aeronava cu două locuri era alimentată exclusiv cu energie solară, colectată cu ajutorul a 22 de metri pătrați de celule solare întinse pe cele două aripi ale avionului.

„Cred că ceea ce am făcut astăzi este foarte important. Le arată tinerilor că anumite activități sportive, care par dincolo de realitate, sunt de fapt lucruri care pot fi făcute”, a afirmat el.

“Le putem continua datorită energiei electrice, grație avioanelor care nu emit gaze cu efect de seră și nici măcar nu produc zgomot”, a adăugat Domjan.

Domjan, omul din spatele proiectului, dorește să demonstreze că activități precum parașutismul pot fi realizate fără a produce gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, informează Euronews.

Avioanele solare: 0% emisii

„Observăm că în prezent aviația care emite gaze cu efect de seră a devenit un trend, fără să ne dăm seama că aceasta are un impact asupra climei. Această săritură este dovada că în viitor vom face acest lucru fără impact. Avioanele au făcut întotdeauna oamenii să viseze, iar noi trebuie să continuăm să visăm”.

Importanța utilizării unor astfel de aeronave alimentate cu energie solară nu rezidă doar în faptul că ne va permite să visăm în continuare. Realitatea arată că în prezent emisiile de la avioanele alimentate cu kerosen reprezintă aproximativ 2% din emisiile de carbon generate de activitatea umană.

Succesul acestui tip de avioane ar putea reprezenta un avans tehnologic de care ar putea beneficia întreaga planetă. Primul proiect de aeronavă alimentată 100% cu energie solară a avut primul zbor în decembrie 2009, avionul fiind creat de Solar Impulse, tot o companie elvețiană.