Primul proces intentat Chinei, pentru că a pornit pandemia Covid-19: care sunt argumentele

Primul proces intentat Chinei, pentru că a pornit pandemia Covid-19: care sunt argumentele

Conform informațiilor oficiale, pandemia de coronavirus a început în China, într-o piață din regiunea Wuhan. În acest context, un proces intentat Chinei era aproape inevitabil.

Un stat american a depus plângere împotriva Chinei din cauza noului coronavirus. În opinia oficialilor din Missouri, China trebuie să plătească pentru pagubele create la nivel global din cauza facilitării unei pandemii. Acuzațiile la adresa Beijingului pleacă de la faptul că liderii comuniști au disimulat gravitatea pandemiei și, în consecință, au cauzat pagube economice și umane ”ireparabile”, în statul american și în lume.

Plăngerea în acest sens a fost înaintată într-un tribunal federal de către Eric Schmitt, procurorul general al statului Missouri și, punctual, vizează Partidul Comunist Chinez, dar și alte instituții și responsabili de la conducerea țării. Printre argumente cele mai importante ale cazului se numără faptul că oficialii de la Beijing au „ascuns informaţii cruciale” de la începutul pandemiei, au arestat avertizori de integritate şi au negat natura extrem de contagioasă a noului coronavirus.

Practic, această disimulare angrenată de partidul comunist a cauzat „o pandemie mondială inutilă şi evitabilă”, una care a provocat pierderi în vieţi omeneşti şi consecinţe economice dezastruoase cu pierderi estimate la cel puţin câteva miliarde de dolari în acest stat din centrul ţării, se arată în documentele juridice.

În documentele aceluiași caz, mai sunt menționate acuze la adresa Chinei referitoare la ”tulburarea ordinii publice” și ”activități anormal de periculoase”. Oficialii statului Missouri speră la obținerea unor despăgubiri financiare fabuloase în urma cazului, dar valoarea lor totală nu a fost precizată. Ca referință, peste 5.800 de persoane au fost testate pozitive doar pe raza statului Missouri, unde s-au înregistrat cel puţin 177 de morţi, potrivit autorităţilor locale.

Potrivit procurorului republican Eric Schmitt, primele transmisii ale virusului între oameni au avut loc la începutul lunii decembrie la Wuhan, oraşul unde a apărut coronavirusul. Cu toate acestea, guvernul a lăsat virusul să se răspândească în ţară, apoi în străinătate, înainte de a lua măsurile necesare la sfârşitul lui ianuarie pentru a frâna contaminarea.

Din documentele cazului, nu puteau lipsi referințe la echipamentele exportate de proastă calitate. Autorităţile chineze au oprit pentru ele echipamente de protecţie de bună calitate, autorizând însă exportul de echipament defectuos. Acest stocaj abuziv ar fi „pus în pericol viaţa personalului medical şi echipelor de salvare” în ţările afectate de COVID-19, a afirmat Schmitt.