China sfidează criza: cum va arăta cel mai mare stadion din lume – FOTO

China sfidează criza: cum va arăta cel mai mare stadion din lume – FOTO

China e țara în care a fost descoperit pentru prima dată noul tip de virus. Între timp, se pare că a doua economie a lumii a reușit să treacă peste pandemie și chiar are planuri ambițioase.

China e țara în care, la sfârșitul anului trecut, era descoperit virusul care avea să sperie ulterior întreaga lume. Regiunea Wuhan a fost punctul zero de unde coronavirusul a fost răspândit apoi în mai toate colțurile lumii.

Chinezii au traversat luni grele, iar cel mai recent bilanț arăta că s-au înregistrat, până pe 19 aprilie, 82.747 de cazuri şi 4.632 de decese. Dar situația critică pare să fi fost depășită deja, din moment ce numărul de cazuri noi raportate e undeva la 12-14 persoane.

Astfel, cu relaxarea aproape totală a restricțiilor, China încearcă să repornească economia. Iar cel mai ambițios plan reprezintă, acum, ridicarea celui mai mare stadion din lume, unde joacă echipa locală Guangzhou Evergrande.

Cel mai mare stadion din lume va fi în China

Clubul de fotbal Guangzhou Evergrande a anunțat că au început lucrările la noul stadion, care va avea nu mai puțin de 100.000 de locuri. Astfel, va fi cel mai mare stadion de fotbal din lume, depășind Camp Nou (Barcelona), care are 99.354 de locuri.

Proiectat sub forma unei flori de lotus, stadionul va costa 1,7 miliarde de dolari (12 miliarde de yuani) și ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2022.

Lucrările au început deja de câteva zile, iar constructorii susțin că se va putea compara cu alte lucrări impresionante din punct de vedere arhitectural, precum Opera din Sydney și Burj Khalifa din Dubai. De asemenea, se vrea și un simbol important al fotbalului chinez, spun patronii clubului Evergrande.  Conceptul noului stadion este opera designerului american Hasan Syed din Shanghai.

Stadionul include 16 camere private VVIP, 152 de camere private VIP, o zonă FIFA, o zonă de sportivi, o zonă media și o sală de presă. Potrivit ESPN, președintele clubului chinez a declarat reporterilor că Evergrande intenționează să construiască între trei și cinci stadioane cu capacități de 80.000 până la 100.000 în China.

Astfel, țara ar putea găzdui chiar Campionatul Mondial la un moment dat. Guangzhou Evergrande este una dintre cele mai de succes echipe Asia. Clubul a câștigat Super Liga Chineză de opt ori, precum și două Ligi ale Campionilor Asiei, singura echipă care a reușit acest lucru.

Citește și: