Primul ochi bionic uman e gata și medicii se pregătesc să-l implanteze

Primul ochi bionic uman e gata și medicii se pregătesc să-l implanteze

O echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a construit un dispozitiv bionic despre care spun că poate restabili vederea la persoanele oarbe, printr-un implant cerebral. Dispozitivul Monash este din punct de vedere tehnic primul ochi bionic uman din lume.

Echipa se pregătește acum pentru ceea ce susține că vor fi primele studii clinice umane din lume cu un ochi bionic. Echipa va cere finanțare suplimentară pentru a-l produce, în cele din urmă, la scară globală. Procesul este în esență curajul unui smartphone combinat cu microelectrozi implantați în creier, după cum scrie TechCrunch.

„Sistemul de viziune bionică Gennaris”, un proiect în curs de realizare de peste zece ani, înconjoară nervii optici deteriorați pentru a permite transmiterea semnalelor de la retină la centrul de viziune al creierului.

Sistemul este alcătuit dintr-un dispozitiv personalizat, care include o cameră și un transmițător wireless. O unitate de procesare se ocupă de strângerea datelor, în timp ce un set de plăci implantate în creier furnizează semnale.

„Designul nostru creează un model vizual din combinații de până la 172 de pete de lumină (fosfenă) care oferă informații individului pentru a naviga în medii interioare și exterioare și pentru a recunoaște prezența oamenilor și a obiectelor din jurul lor”, a declarat Arthur Lowery, profesor în Departamentul de Inginerie a Sistemelor Electrice și Calculatoare a Universității Monash, într-un comunicat.

Încă nu este clar când vor avea loc primele teste pe oameni

Cercetătorii speră, de asemenea, să adapteze sistemul pentru a-i ajuta pe cei cu afecțiuni neurologice netratabile, cum ar fi paralizia membrelor, ca să-și recâștige mișcarea. „Dacă va avea succes, echipa MVG [Monash Vision Group] va căuta să creeze o nouă întreprindere comercială axată pe furnizarea de vedere persoanelor cu orbire netratabilă și mișcare către brațele persoanelor paralizate de tetraplegie, transformând, în același timp, sistemul de sănătate”, a spus Lewis.

Un studiu din iulie a arătat că sistemul Gennaris a putut fi transplantat în siguranță în creierul a trei oi folosind un insertor pneumatic, cu o stimulare cumulată de 2.700 de ore care nu cauzează efecte negative asupra sănătății.

„Cu investiții suplimentare, vom putea fabrica aceste implanturi corticale aici, în Australia, la scara necesară pentru a trece la testele umane”, a declarat Marcello Rosa, profesor de fiziologie la Monash și membru MVG.

Știrea vine după ce Neuralink, compania de interfețe computer-creier a lui Elon Musk, a anunțat că își testează prototipul de interfață de dimensiunea unei monede la porci vii. Obiectivele finale sunt similare: tratarea problemelor cerebrale, inclusiv orbirea și paralizia.

De asemenea, un implant cerebral separat, un dispozitiv „protetic vizual”, dezvoltat de oamenii de știință de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, a permis recent atât participanților nevăzători, cât și celor văzători să „vadă” forma literelor, așa cum este detaliat într-o lucrare publicată în mai.

Citește și: