Primul copil din România, depistat cu Kawasaki, boala asimilată Covid-19: e la terapie intensivă

Primul copil din România, depistat cu Kawasaki, boala asimilată Covid-19: e la terapie intensivă

Kawasaki este o afecțiune foarte periculoasă întâlnită la mai mulți copii infectați cu noul coronavirus, iar acum a fost depistată și în România.

În timp ce Donald Trump se bătea cu pumnul în piept că orice copil este imun la coronavirus și nu are cum să se îmbolnăvească, în spitalele din SUA ajungeau primi copii bolnavi de Kawasaki. Am scris despre ea încă din luna aprilie a acestui an, iar consecințele sunt foarte grave.

Un avertisment explicit pe marginea acestui subiect dedicat părinților vine de la medicul pediatru Mihai Craiu. El atrage atenția asupra mai multe simptome la care ar trebui să fii atent dacă ai copii. De la febră și ganglioni umflați, până la mâini și picioare umflate, toate sunt semne importante de îngrijorare și motiv să fugi ”repede cu copilul la spital”

„Suficient de repede înseamnă în primele patru-cinci zile de la debutul acestei maladii, în contextul celor cinci semne clinice majore asemănătoare de boală Kawasaki: febră mare mai multe zile, cinci sau pe acolo, să ai ganglionii umflaţi la gât, să ai conjunctivită, să ai ochii ca şi cum ţi-ar fi intrat apă cu săpun în ei, nu să curgă cu puroi, să fie non-supurativă. Să ai ochii roşii-roşii, să ai buzele umflate şi crăpate şi să ai umflături la mâini şi la picioare, eventual cu erupţie”, a declarat Mihai Craiu citat de Mediafax.

Până la această oră, cazuri de Kawasaki au fost depistate în Spania, Belgia, Franța, SUA și Marea Britanie. Primul caz al acestei boli depistat în România a fost întâlnit la un băiat de 8 ani din Buzău. Acesta se află în stare gravă la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Gomoiu din București. Medicii au confirmat că starea micuțului este stabilă, dar plămânii sunt foarte afectați.

Simptomele au apărut în weekend, când băiatul de opt ani a început să facă febră și să nu se simtă bine. El a fost internat, inițial, la Spitalul din Buzău, însă starea lui s-a agravat, motiv pentru care a fost transferat la o unitate medicală din Capitală.

Citește și: