29 ian. 2020 | 14:23

Primăria București îți dă bani să scapi de mașina veche. Cât primești?

ACTUALITATE
Primăria București îți dă bani să scapi de mașina veche. Cât primești?

Primăria București revine la programul Rabla local. Astfel, duci o rablă și primești niște bani. Nu sunt mulți și trebuie să îndeplinești niște condiții.

Pentru 2020, Primăria București va acorda 5.000 de tichete de câte 9.000 de lei fiecare. Ca să prinzi unul trebuie să ai noroc și-o mașină veche pe-acasă. Sunt vizate cele non-euro, Euro 1 și Euro 2. Conform Gabrielei Firea, primarul București, măsura se adresează persoanelor care au în proprietate maşini intens poluante. Cu atât mai mult celor care sunt în ZACA.

„Toate aceste persoane care au domiciliul stabil în zona ZACA pot să acceseze aceste stimulente financiare în valoare de 9.000 de lei, pentru a-şi procura un autoturism personal prietenos cu mediul sau pentru a achiziţiona electrocasnice. În cazul în care vor fi mai puţine solicitări decât numărul de 5.000, celelalte stimulente vor fi acordate bucureştenilor care locuiesc în alte cartiere decât în zona centrală, unde prin proiectul ‘Oxigen’ instituim restricţii de acces şi de trafic pentru autoturismele intens poluante.”
Gabriela Firea, primar general București

Cum a mers programul Rabla pentru București anul trecut

Primăria e la a doua încercare de tipul acesta. La ediția precedentă au fost acordate peste 4.000 de vouchere din totalul de 5.000. Diferenţa a fost reportată.„Suntem în discuţii cu toţi furnizorii care au primit acele vouchere din partea populaţiei pentru maşini sau electrocasnice şi suntem în plată. Sunt plăţi eşalonate care se fac, în măsura în care şi noi încasăm bani de la Guvern”, a spus Firea, citată de Agerpres.

Tichetele de 9.000 de lei de la Primăria București vor putea fi folosite atât pentru achiziţionarea de mașini mai noi – Euro 6, non-diesel, electrice sau hibride – ori pentru alte mijloace de transport alternative. Totodată, banii pot fi cheltuiți și pentru obiecte electrocasnice cu clasa energetică superioară (aparate frigorifice, maşini de spălat rufe/vase, uscător de rufe, aparate de aer condiţionat, plite electrice, cuptoare electrice, aspiratoare) sau electronice (televizoare, DVD player, Blue-Ray player, staţii de lucru, monitoare pentru staţii de lucru, laptop, tablete, imprimante laser/inkjet).

ZACA Bucuresti taxa Oxigen

În ceea ce privește ZACA, e un acronim de la Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului. În practică, e un perimetru considerabil din mijlocul orașului București. Taxa Oxigen, dar și anumite restricții sunt aplicate fix pentru acest perimetru. Apoi sunt celelalte condiții de care trebuie să știi ca să mergi cu mașina prin București. De la 1 martie sunt aplicate taxele de mai sus. Ai mai multe detalii aici.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele