Prima țară europeană care vrea să testeze toți locuitorii: cum va funcționa planul măreț

Prima țară europeană care vrea să testeze toți locuitorii: cum va funcționa planul măreț

Într-o perioadă în care testarea în masă este cel mai bun mod de a aprecia gravitatea situației dintr-un teritoriu, o țară europeană a decis diagnosticarea fiecărui locuitor.

În contextul în care vorbim de una dintre cele mai mici țări din lume, oficialii de la Luxemburg și-au anunțat intenția de a testa întreaga populație, pentru infecția cu Covid-19. Ca referință, vorbim de peste 600.000 de oameni. Testarea în masă va fi finalizată în maxim o lună, cu o medie de 20.000 de teste efectuate într-o zi.

Până la această oră, în marele ducat au fost efectuate 41.000 de teste. Ca referință, Luxemburg a înregistrat 3.769 de cazuri și 89 de decese. În același timp, în teritoriu, dintre cei infectați s-au vindecat 3.134 de indivizi, un procent greu de egalat în majoritatea țărilor europene. Practic, doar 546 de cazuri mai sunt active în țară.

„Va fi testată întreaga populație a țării într-o lună”, a declarat ministrul Educației Superioare și Cercetării, Claude Meisch, în timpul unei videoconferințe cu presa. În prima fază, vor avea prioritate studenții și profesorii, cu scopul reluării cât mai rapide a cursurilor din învățământul superior, programată pentru 4 mai. Aceștia au primit deja o invitație de a vizita una dintre cele 17 stații care efectuează teste repartizate pe tot teritoriul ţării.

„Faceţi-vă testul, aceasta este o contribuție foarte importantă, astfel încât în ​​săptămânile și lunile următoare să puteţi avea o viață mai liberă”, a spus profesorul Ulf Nehrbass, managerul acestui amplu program de testare și reprezentant al Task Force Covid-19 Research Luxembourg (Grupul de lucru pentru cercetare Covid-19 Luxemburg).

Luxemburgul are granițe comune cu Franța, Germania și Belgia. Deși se rezumă la doar 625.000 de locuitori în mod oficial, în fiecare zi primește 200.000 de lucrători din țările limitrofe. Toți trebuie testați. Conform estimărilor, acest proces de testare în masă se va reflecta într-o cheltuială de aproximativ 40 de milioane de euro.

În Luxemburg, oamenii au primit măști de la stat, la fel și companiile active în teritoriu. „Suntem țara din Europa care, de departe, testează cel mai mult”, a asigurat Paulette Lenert, ministrul Sănătății.

Citește și: