Prima țară care a interzis consumul de alcool, în contextul pandemiei de coronavirus: de ce

Prima țară care a interzis consumul de alcool, în contextul pandemiei de coronavirus: de ce

La nivel global, fiecare țară a introdus restricții diferite în ceea ce privește prevenirea răspândirii cazurilor de coronavirus. Printre măsurile impuse, se numără și interzicerea comerțului de băuturi alcoolice.

Africa de Sud se confruntă cu un val foarte agresiv al pandemiei de coronavirus. Din acest motiv, președintele Cyril Ramaphosa a anunțat un nou set de restricții cu implementare imediată. Ca referință, tocmai a fost depășit numărul de un milion de cazuri în teritoriu. Printre măsurile impuse, unele sunt mai comune, precum restricția de a circula noapte, în timp ce altele sunt noi. Deși s-ar putea să mă înșel, este prima oară când autoritățile impun interdicții legate de comercializarea băuturilor alcoolice pe timpul pandemiei.

Interdicția de a circula noaptea a devenit mai agresivă, de la ora 21:00, în locul orei 23:00, până la ora 6:00 dimineața. În timpul nopţii, „nimeni nu va fi autorizat să fie în afara casei, cu excepţia personalului din domeniul sănătăţii”, a precizat Cyril Ramaphosa, într-un discurs la televiziune.

Spre deosebire de România, de exemplu, barurile și restaurantele nu se închid, doar le-a fost limitat programul. Preşedintele sud-african a luat această decizie din necesitatea de a apăra pe cât posibil o economie deja fragilizată în cursul primului val. În schimb, localurile vor trebui să îşi scurteze programul de lucru, clienţii şi personalul fiind obligaţi să plece la orele 20, pentru a respecta noua interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii.

„Am coborât garda, iar acum am plătit preţul pentru asta”, a declarat el, menţionând ca factor declanșator sărbătorile de sfârşit de an şcolar (este vară în Africa de Sud). Petrecerile în familie de Crăciun, concertele şi slujbele religioase, toate sunt considerate evenimente „super-contaminante”.

Timp de 14 zile, toate adunările numeroase, în interior, ca şi în aer liber, sunt interzise. Excepția de la regulă vine sub forma înmormântărilor limitate la 50 de persoane şi altor câtorva contexte care vor fi detaliate mai târziu, a mai anunţat oficialul. Interzicerea vânzării alcoolului, cel puţin până la 15 ianuarie, vizează să reducă numărul internărilor în spital legate de accidente rutiere sau violenţă domestică, mai ales familiale, generate de consumul în exces.

Este important de reținut că o nouă tulpină a virusului, despre care se crede că este mai ușor transmisibilă, se răspândeşte în prezent pe teritoriul Africii de Sud.

Citește și: