Noi detalii despre noua tulpină de SARS-CoV-2: cât este de contagioasă, de fapt, conform experților

Noi detalii despre noua tulpină de SARS-CoV-2: cât este de contagioasă, de fapt, conform experților

Când au ajuns online primele informații despre noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, s-a vehiculat că ar fi cu 70% mai contagioasă. Acum, mai mulți experți au revenit asupra acelei informații.

La câteva zile după identificarea unei noi tulpini de coronavirus, oamenii de știință încearcă să înțeleagă cât este de periculoasă în raport cu prima iterație a virusului, cea care a provocat 77 de milioane de infecții la nivel global și 1,7 milioane de decese.

În opinia cercetătorilor americani care au analizat noua mutație a Covid-19, tulpina care a pus Marea Britanie în carantină nu este mai contagioasă decât celelalte. „Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei”, a declarat consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA, Moncef Slaoui, în cursul unei conferinţe de presă.

În opinia lui Slaoui, de fapt, nu discutăm de o explozie a numărului de infecții cu noua tulpină de SARS-CoV-2. În schimb, acest tip de infecții s-au răspândit pe o perioadă mai lungă în Regatul Unit și au început să fie contorizate deodată, toate.

După ce zeci de capitale au întrerupt legăturile aeriene cu Marea Britanie, Moncel Slaoui nu a clasificat reacția globală ca fiind exagerată, dar a spus că ”nu știm încă” dacă ar trebui să ne facem griji atât de mari. ”Ceea ce este clar e că nu este mai patogen”, nu se răspândește mai ușor și nu provoacă o formă mai gravă a bolii, a spus oficialul american.

Urmează studiile pentru a vedea dacă anticorpii împotriva tulpinii comune de SARS-CoV-2 sunt eficienți și împotriva noii tulpini. Oamenii de știință vor să vadă dacă vaccinul aflat deja în circulație va funcționa și împotriva noii forme de Covid. Moncef Slaoui este optimist că da. Testele, care vor fi efectuate cu anticorpi prelevaţi de la bolnavi vindecaţi de Covid-19, anticorpi provocaţi de vaccinuri şi anticorpi sintetici, vor dura mai multe săptămâni.

Citește și: